FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader u Parizu dobio potporu Francuske za ulazak RH u EU

PARIZ, 15. studenog 2005. (Hina) - Susreti hrvatskog premijera IveSanadera u utorak u Francuskoj potvrdili su dobre i partnerske odnoseizmeđu dviju zemalja u kojima nema otvorenih pitanja, a najvišifrancuski dužnosnici pozdravili su otvaranje pristupnih pregovoraizmeđu Hrvatske i Europske unije 3. listopada i ohrabrili Hrvatsku danastavi s reformama, u čemu su joj spremni i pomoći.
PARIZ, 15. studenog 2005. (Hina) - Susreti hrvatskog premijera Ive Sanadera u utorak u Francuskoj potvrdili su dobre i partnerske odnose između dviju zemalja u kojima nema otvorenih pitanja, a najviši francuski dužnosnici pozdravili su otvaranje pristupnih pregovora između Hrvatske i Europske unije 3. listopada i ohrabrili Hrvatsku da nastavi s reformama, u čemu su joj spremni i pomoći.

"Uvjerio sam se u odlučnu francusku potporu europskoj perspektivi Hrvatske, punu otvorenost, prijateljstvo i spremnost za pomoć u pregovorima", rekao je Sanader nakon razgovora s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom.

Francuski predsjednik Chirac, po riječima njegova glasnogovornika Jeromea Bonnafonta, kazao je kako je Francuska svjesna krajnjih napora koje Hrvatska ulaže da bi poštovala pravila Europske unije, kao i da bi u potpunosti surađivala s Haškim sudom.

Chirac je izrazio zadovoljstvo što je Hrvatska 3. listopada otvorila pristupne pregovore s Europskom unijom te spremnost da joj Francuska u tom procesu pomogne.

Francuska vlada odlučila je tako Hrvatskoj, o svom trošku, staviti na raspolaganje jednog od svojih najiskusnijih diplomata, Guya Legrasa, kao savjetnika u pristupnim pregovorima. Legras je u svojoj dugogodišnjoj diplomatskoj karijeri obnašao i dužnosti direktora Opće uprave za poljoprivredu te za vanjske odnose pri Europskoj komisiji.

Francuska želi da kalendar za pristup Hrvatske EU-u bude ostvaren, rekao je Chirac Sanaderu, koji je kazao kako je "optimist" glede izgleda Hrvatske da postane punopravna članica Europske unije do idućih izbora za Europski parlament u lipnju 2009. godine.

Hrvatski premijer zahvalio je predsjedniku Chiracu što je Hrvatska izuzeta iz budućih francuskih referenduma o proširenju Europske unije.

Francuska je u veljači ove godine, izmjenom Ustava, odlučila da se Hrvatsku, zajedno s Bugarskom i Rumunjskom, izuzme od budućih referenduma o potvrđivanju Ugovora o pristupu Europskoj uniji. Odredba se ne odnosi na Tursku i buduće kandidatske zemlje.

Premijer Sanader i predsjednik Chirac suglasili su se također da sve zemlje jugoistočne Europe moraju imati jasnu europsku perspektivu.

Chirac je također, kazao je Bonnafont, izrazio zadovoljstvo aktivnom ulogom Hrvatske u pregovorima o Konvenciji UNESCO-a o zaštiti kulturne raznolikosti te želju da Hrvatska bude među prvih 30 zemalja koje će je ratificirati kako bi stupila na snagu.

U razgovorima premijera Sanadera s francuskim dužnosnicima konstatirano je da je gospodarska suradnja između Hrvatske i Francuske na zadovoljavajućoj razini, ali i da bi mogla biti još i veća.

Hrvatska bi uskoro mogla ostvariti vanjskotrgovinsku razmjenu s Francuskom od gotovo milijardu eura, rekao je Sanader, pozvavši francuske poslovne krugove da povećaju ulaganja u Hrvatsku, osobito tzv. greenfield investicije, koje su moguće u industrijskom i turističkom sektoru.

U tom cilju Sanader je prije susreta s francuskim predsjednikom imao radni doručak s predstavnicima desetak najjačih francuskih tvrtki, među kojima su bili Bouygues, Accor, Orco i Club Mediterranean.

Premijer Sanader održao je u Parizu i izlaganje na temu "Europska Hrvatska", a radni dio posjeta završio je sastankom s francuskim ministrom vanjskih poslova Philippeom Douste-Blazyjem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙