FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Chirac poziva na mobilizaciju Republike

PARIZ, 14. studenoga 2005. (Hina) - Francuski predsjednik JacquesChirac ocijenio je u ponedjeljak u govoru naciji da je nasilje ufrancuskim predgrađima, koje traje već više od dva tjedna, posljedica"krize smisla, krize uporišta i krize identiteta" i pozvao namobilizaciju Republike protiv diskriminacije.
PARIZ, 14. studenoga 2005. (Hina) - Francuski predsjednik Jacques Chirac ocijenio je u ponedjeljak u govoru naciji da je nasilje u francuskim predgrađima, koje traje već više od dva tjedna, posljedica "krize smisla, krize uporišta i krize identiteta" i pozvao na mobilizaciju Republike protiv diskriminacije.

Chirac se naciji obratio nakon što je francuska vlada odlučila produljiti izvanredne mjere proglašene 8. studenoga za još tri mjeseca. Prijedlog zakona mora potvrditi parlament, a na snagu bi trebao stupiti 21. studenoga.

Na nasilje ćemo odgovoriti tako što ćemo biti odlučni, pravedni i vjerni vrijednostima Francuske, kazao je Chirac.

Chirac, koji je 1996. ukinuo obvezno služenje vojnog roka, objavio je pokretanje dobrovoljnog civilnog služenja, koje bi 2007. trebalo obuhvatiti 50.000 mladih.

"Kako bi se pomoglo mladima da pronađu posao, odlučio sam uspostaviti dobrovoljnu civilnu službu, koja će povezati praćenje i obrazovanje", objasnio je.

Ponovio je poruku koju je već uputio izgrednicima. "Probleme i poteškoće imaju mnogi u Francuskoj. No nasilje nikada ništa ne rješava. Kada pripadate našoj nacionalnoj zajednici, poštujete pravila". Mladima iz četvrti u poteškoćama poručio je da su svi oni "sinovi i kćeri Republike".

"Nećemo izgraditi ništa trajno bez poštovanja. Nećemo izgraditi ništa trajno ako dopustimo jačanje rasizma i netolerancije. Nećemo izgraditi ništa trajno ako se ne budemo borili protiv diskriminacija koje su otrov društva", upozorio je Chirac. Društvene raznolikosti, naglasio je, bogatstvo su i snaga francuskog društva.

Istaknuvši kako je zadaća Republike da svima osigura jednake šanse, Chirac je podsjetio da su francuske vlasti od 2002. donijele nekoliko mjera za poboljšanje života građana, poput plana za obnovu urbanih područja, plana o socijalnoj koheziji i zakona o školstvu.

Napomenuo je da će se se "idućih dana sastati s predstavnicima socijalnih partnera" kako bi razmotrili kako bi se mladima mogle dati iste šanse pri zapošljavanju.

"Znajte da su politička volja i ovaj angažman Francuske bez presedana. Oni počinju davati odgovore na probleme u problematičnim četvrtima. No radi se o naporima na duge staze", rekao je francuski predsjednik.

Bilo je to prvo izravno obraćanje naciji francuskog predsjednika od početka nasilja u predgrađima 28. listopada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙