FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Der Standard: Suđenje Gotovini prilika za Hrvatsku

BEČ, 12. prosinca 2005. (Hina) - Sva austrijska sredstva javnogpriopćavanja pišu u ponedjeljak opširno o generalu Gotovini koji je odsubote na sudu u Den Haagu, kao i o prosvjedima potpore, održanim unedjelju u Hrvatskoj, a dnevni list "Der Standard" u komentaru ističekako će proces protiv Gotovine omogućiti Hrvatskoj da se rasvijetlijedno poglavlje novije hrvatske povijesti.
BEČ, 12. prosinca 2005. (Hina) - Sva austrijska sredstva javnog priopćavanja pišu u ponedjeljak opširno o generalu Gotovini koji je od subote na sudu u Den Haagu, kao i o prosvjedima potpore, održanim u nedjelju u Hrvatskoj, a dnevni list "Der Standard" u komentaru ističe kako će proces protiv Gotovine omogućiti Hrvatskoj da se rasvijetli jedno poglavlje novije hrvatske povijesti.

Akcija Oluja bila je "'sat rođenja' moderne Hrvatske, a s oslobođenjem istočne Slavonije stekla je potpuni suverenitet na cjelokupnom teritoriju o čemu vlada politički i društveni konsenzus u Hrvatskoj", navodi Standard i napominje "da to ne može i ne smije značiti da sve što se dogodilo u Krajini ostane tabu".

"Bez obzira kakva će biti presuda generalu Gotovini, Hrvatska neće moći izbjeći da ne iziđe na vidjelo njeno ponašanje prema srpskoj manjini", napominje komentator lista i ocjenjuje da će proces protiv Gotovine pridonijeti "da se rasvijetli 'tamno poglavlje' u povijesti moderne Hrvatske".

Premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu je jasno da je to teška zadaća ali ne i nerješiva, piše Der Standard i nastavlja: "Sanader, nekad žarki branitelj 'junaka Gotovine', zauzima se za potpunu suradnju s Haaškim sudom i približavanje Hrvatske europskim integracijama. Istodobno, želi obraniti 'istinu o Domovinskom ratu'. Ta istina još izdaleka nije formulirana do kraja", piše komentator Der Standarda i ističe da otvoren odnos prema tom pitanju "može samo koristiti samosvijesti Hrvata i mjestu Hrvatske u Europi".

"osim toga može biti snažan i učinkoviti primjer susjedima kao što je Srbija gdje je pogled u noviju povijest još uvijek nejednak i snažno opterećen nacionalnim mitovima", zaključuje komentator Josef Kirchengast.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙