FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrija: brakovi s državljanima izvan EU prijavljivat će se policiji

BEČ, 24. studenog 2005. (Hina/dpa) - Matični uredi u Austriji odsljedeće će godine policiji morati prijavljivati vjenčanjaAustrijanaca s državljanima zemalja koje nisu članice EU, izvješćuje učetvrtak dnevni list Standard, navodeći kao razlog klauzulu u novom,vrlo strogom zakonu o strancima.
BEČ, 24. studenog 2005. (Hina/dpa) - Matični uredi u Austriji od sljedeće će godine policiji morati prijavljivati vjenčanja Austrijanaca s državljanima zemalja koje nisu članice EU, izvješćuje u četvrtak dnevni list Standard, navodeći kao razlog klauzulu u novom, vrlo strogom zakonu o strancima.

Prema izvješću Standarda, u cijeloj Austriji četvrtina novih brakova otpada na parove Austrijanaca i stranaca. U Beču, među novovjenčanima, jednu trećinu predstavljaju brakovi između Austrijanaca i državljana iz zemalja koje nisu dio EU.

Policija nadzorom nad takvim brakovima želi spriječiti tzv. pseudo-brakove, u kojima austrijski partner, pristankom na brak, dobiva novac. Drugi partner, koji nije iz zemlje članice EU, automatski takvim brakom dobiva dozvolu boravka.

No, odvjetnik koji se bavi tim pitanjem, smatra da novi zakon predstavlja očito kršenje prava na privatnost, i prava o zaštiti podataka. Također je, tvrdi Schumacher, suprotan Europskoj povelji o ljudskim pravima.

Policija pak tvrdi da se radi o "novom obliku šverca ljudima". Stranci za brak s austrijskim državljanom plaćaju između 5.000 i 12.000 eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙