FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP: sporazum s Austrijom o naknadi imovine nastao pod pritiskom

ZAGREB, 26. studenog 2005. (Hina) - SDP smatra da je sporazum o naknadiza imovinu oduzetu Nijemcima protjeranima u Austriju nakon Drugogsvjetskog rata nastao pod pritiskom, kao rezultat lobiranja, odnosnoda se izašlo u susret Austriji kako bi podržala otvaranje pregovora sHrvatskom o ulasku u EU - SDP ga stoga neće podržati.
ZAGREB, 26. studenog 2005. (Hina) - SDP smatra da je sporazum o naknadi za imovinu oduzetu Nijemcima protjeranima u Austriju nakon Drugog svjetskog rata nastao pod pritiskom, kao rezultat lobiranja, odnosno da se izašlo u susret Austriji kako bi podržala otvaranje pregovora s Hrvatskom o ulasku u EU - SDP ga stoga neće podržati.

"Ovo je mjera koja je nastala pod pritiskom, kao što je bio slučaj s odustajanjem od ribolovno-ekološke zone. SDP neće pružiti potporu tom sporazumu", izjavio je danas predsjednik SDP-ova Savjeta za vanjsku politiku Zoran Milanović, kojemu je čelnik SDP-a Ivica Račan prepustio da iznese stav stranke o sporazumu koji je hrvatska Vlada parafirala.

"Radi se o neodgovornoj i konspirativnoj politici, aranžmanu koji se više od dva mjeseca dogovara iza zatvorenih vrata, o kojemu se hrvatska javnost ne obavještava", rekao je Milanović, uvjeren da je sporazum s Austrijom dogovoren u zamjenu za njezin jači angažman oko otvaranja pregovora s Hrvatskom.

Hrvatska je, kaže, zahvalna Austriji i Njemačkoj na potpori i prijateljstvu koje joj pružaju, ali se, ističe, mora znati razlika između prijateljstva i nacionalnih interesa.

"Sve ima svoju cijenu, ali ova cijena je nedopustiva", ocijenio je Milanović, dodavši da sličan problem oko povrata imovine Podunavskim Švabama imaju i neke druge europske države, poput Češke i Slovačke, koje ga ne rješavaju na ovakav način.

"Prijateljstvo je krasna stvar, nadamo se samo da naš premijer nema puno prijatelja u Europi jer bi nas to moglo mnogo koštati. Bilo bi dobro da tako postupa i prema hrvatskoj sirotinji", rekao je.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt potvrdila je danas da je Vlada parafirala sporazum, da bi to uskoro trebala učiniti i Austrija, ali i odbacila ocjene da je do sporazuma došlo kako bi se izašlo u susret Austriji u zamjenu za njezinu potporu otvaranju pregovora s Hrvatskom o ulasku u EU.

Ministrica je napomenula da su pregovori s Austrijom oko sporazuma dovršeni u travnju ove godine, da su trajali sedam godina, a da ih je hrvatska Vlada formalizirala u travnju 2003. kada je donijela odluku o osnivanju Povjerenstva za obavljanje priprema potrebnih za pokretanje postupka za sklapanje bilateralnog ugovora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙