FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi slučajevi mučenja u bagdadskom pritvoru

ZAGREB/BAGDAD, 12. prosinca 2005. (Hina) - Irački i američki vojnidužnosnici objavili su da je istraga u prenatrpanom zatvoru unadležnosti iračkog ministarstva unutarnjih poslova pokazala da sutrinaestorica zatvorenika morala biti liječena jer su bila podvrgnutamučenju, javljaju u ponedjeljak mediji.
ZAGREB/BAGDAD, 12. prosinca 2005. (Hina) - Irački i američki vojni dužnosnici objavili su da je istraga u prenatrpanom zatvoru u nadležnosti iračkog ministarstva unutarnjih poslova pokazala da su trinaestorica zatvorenika morala biti liječena jer su bila podvrgnuta mučenju, javljaju u ponedjeljak mediji.

U članku iz Bagdada, dopisnik američkog lista Washington Post citira američke i iračke dužnosnike, koji su dobili informacije iračkog dužnosnika da je "najmanje 12 do 13 zatvorenika bilo podvrgnuto 'okrutnom mučenju'".

Takvo mučenje uključivalo je elektrošokove i lomljenja kostiju. "Dvojica od njih pokazala su mi svoje nokte a nokti su bili iščupani", izajvio je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan, piše Washington Post a prenosi agencija France presse.

Glasnogovornik iračke vlade Laith Kubba ustvrdio je u nedjelju navečer da će svako otkriće o tome zatvoru biti "provjereno", ali je odbio komentirati optužbe, piše Post.

Zatvor, pretražen u četvrtak, drugi je zatvor u nadležnosti ministarstva unutarnjih poslova u kojemu su loše postupanje prema zatvorenicima potvrdili i američki i irački čelnici.

Američka agencija Associated press prenosi da je prošlog tjedna inspekcija pronašla 173 pothranjena iračka zatvorenika u zgradi zatvora u bagdadskom okrugu Jadriyah.

Najnovija otkrića o mučenjima mogla bi se porazno odraziti na parlamentarne izbore u četvrtak. Oporbene stranke i skupine arapskih sunita optužile su vladu i sigurnosne snage kojima dominiraju šijiti za kršenje ljudskih prava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙