FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irak istražuje slučajeve zlostavljanja 170 zatvorenika

BAGDAD, 16. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Irak će istražiti navode ozlostavljanju više od 170 zatvorenika koji su pronađeni zaključani ubunkeru Ministarstva unutarnjih poslova u Bagdadu, od koji su mnogibili pretučeni i pothranjeni, a na nekima se vide tragovi mučenja,kazali su u utorak američki i irački dužnosnici.
BAGDAD, 16. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Irak će istražiti navode o zlostavljanju više od 170 zatvorenika koji su pronađeni zaključani u bunkeru Ministarstva unutarnjih poslova u Bagdadu, od koji su mnogi bili pretučeni i pothranjeni, a na nekima se vide tragovi mučenja, kazali su u utorak američki i irački dužnosnici.

Irački premijer Ibrahim-al-Jaafari obećao je provođenje istrage o tim slučajevima na visokoj razini.

Zatvorenici su otkriveni tijekom nedeljne noći u upadu američkih postrojbi u bunker, koje su tragale za nestalim maloljetnikom. Nadzor nad zgradom i podzemnim ćelijama blizu kampa iračkog Ministarstva unutarnjih poslova u Jadriyi, sada je u rukama američkih vojnika.

Irački dužnosnici potvrdili su da su zatvorenici, koje su držale Iračke sigurnosne snage, bili fizički zlostavljani, a u nekim slučajevima čak i mučeni.

Zamjenika iračkog ministra unutarnjih poslova Hussein Kamal opisao je za televizijsku postaju CNN neke od brutalnih metoda koje su primjenjivane na zatvorenicima.

Vidio sam znakove brutalnog premlaćivanja, a jedan ili dva zatvorenika su bili paralizirani, dok je kod drugih koža bila oguljena sa različitih dijelova tijela, rekao je Kamal. Dodao je da u poslijednje dvije godine nije u Bagdadu vidio takvu situaciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙