FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AZTN: razmotriti zlouporabljuju li Distri Press i Tisak vladajući položaj

ZAGREB, 2. prosinca 2005. (Hina) - Vijeće za zaštitu tržišnognatjecanja pokrenulo je postupak u kojem će utvrditi zlouporabljuju litvrtke Distri Press i Tisak vladajući položaj, a zahtjev za timpostupkom podnijela je tvrtka Media-Ideja, priopćeno je danas izAgencije za zaštitu tržišnog natjecanja.
ZAGREB, 2. prosinca 2005. (Hina) - Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja pokrenulo je postupak u kojem će utvrditi zlouporabljuju li tvrtke Distri Press i Tisak vladajući položaj, a zahtjev za tim postupkom podnijela je tvrtka Media-Ideja, priopćeno je danas iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

U priopćenju sa ovaj tjedan održane sjednice se navodi da se Distri Press i Tisak nalaze u vladajućem položaju na tržištu trgovine tiskom na veliko na području Hrvatske.

Agencija će u postupku utvrditi zlouporabljuju li one svoj položaj tako da primjenjuju nejednake uvjete na istovrsne poslove s različitim tvrtkama, te nameću li izravno ili neizravno nepravedne kupovne ili prodajne cijene i vežu li uslugu distribucije uz maloprodajnu cijenu novina, navodi se u priopćenju.

Koncentraciju tvrtki X-Press i Styria Media International Vijeće smatra dopuštenom budući da ta koncentracija, kako se ističe, ne utječe na sprječavanje, ograničavanje ili narušavanje tržišnog natjecanja.

Vijeće je na zahtjev Ministarstva gospodarstva dalo mišljenje na Nacrt prijedloga Zakona o trgovini, te se očitovalo na odredbe koje se odnose na nepošteno tržišno natjecanje, naročito na odredbu kojom se zabranjuje prodaja robe ispod nabavne cijene.

Vijeće smatra da takva prodaja može biti zabranjena jedino ako se obavlja kroz duže vremensko razdoblje i bez opravdanih gospodarskih razloga.

Na zahtjev Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, Vijeće je mišljenja da konačni prijedlog zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu ne sadrži odredbe koje bi dovele do sprječavanja, ograničavanja ili narušavanja tržišnog natjecanja. Prijedlog Zakona ne sadrži odredbe koje bi po svojem sadržaju bile u suprotnosti s odredbama Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja i odredbama Zakona o državnim potporama.

Vijeće je donijelo i Naputak u vezi s postupkom ocjene dopuštenosti horizontalnih koncentracija poduzetnika, a njime su pobliže razrađeni propisi o tržišnom natjecanju vezani uz ocjenu dopuštenosti koncentracija poduzetnika koji djeluju na istom mjerodavnom tržištu.

Cilj naputka je da se tvrtkama približe stajališta Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i njezin analitički pristup, a dostupan je na web stranici agencije www.crocompet.hr, navodi se u priopćenju sa sjednice Vijeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙