FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Spora "obnova" ozonskih rupa

SAN FRANCISCO, 12. prosinca 2005. (Hina/AP) - Proces moguće "obnove"ozonske rupe iznad Antarktika mogao bi potrajati dulje nego što jepredviđeno, izvijestili su znanstvenici na sastanku Udruge američkihgeofizičara održanom u San Franciscu.
SAN FRANCISCO, 12. prosinca 2005. (Hina/AP) - Proces moguće "obnove" ozonske rupe iznad Antarktika mogao bi potrajati dulje nego što je predviđeno, izvijestili su znanstvenici na sastanku Udruge američkih geofizičara održanom u San Franciscu.

Sumnju su izrazili s obzirom na činjenicu da se u svijetu, posebno u SAD-u i Kanadi, još uvijek koriste stari tipovi hladnjaka i stari tipovi klima uređaja u automobilima koji i dalje u zrak ispuštaju iznimno štetne kemikalije za ozon. Ovdje treba istaknuti da su obje zemlje smanjile potrebu spomenutih kemikalija u novim proizvodima istog tipa.

No, ako su znanstvenici u pravu, produljenje procesa "obnove" ozonske rupe za stanovništvo Zemlje značit će dulje izlaganje štetnim ultraljubičastim zrakama - uzročnicima raka kože i očne mrene.

Od otkrića ozonske rupe nad Južnim polom 1980. sateliti i postaje na kopnu neprestano prate mijenja li se ona. Nedavne kompjutorske simulacije pokazale su da bi se ova ozonska rupa trebala obnoviti do 2040. ili 2050., no analiza provedena prošli tjedan daje naslutiti da će ona "zacijeliti" tek oko 2065.

U međuvremenu, za utjehu ostaje informacija kako se obnova manje oštećene ozonske rupe na Arktikom očekuje do 2040., izvijestili su znanstvenici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙