FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Knjiga o zadnjim danima Tita: Mogao je još poživjeti

LJUBLJANA,24. studenoga(Hina) - Nekadašnji jugoslavenski predsjednikTito mogao je poživjeti još koju godinu da se liječnici nisu odlučiliza amputaciju njegove lijeve noge zahvaćene trombozom, nego prihvatilisugestiju američkog kirurga da ugrade umjetnu žilu kako bi poboljšalidotok krvi.
LJUBLJANA,24. studenoga(Hina) - Nekadašnji jugoslavenski predsjednik Tito mogao je poživjeti još koju godinu da se liječnici nisu odlučili za amputaciju njegove lijeve noge zahvaćene trombozom, nego prihvatili sugestiju američkog kirurga da ugrade umjetnu žilu kako bi poboljšali dotok krvi.

To u knjizi "Maršalovi zadnji dani", koja će uskoro izaći u Sloveniji, tvrdi njen autor, novinar i pisac Miro Simčič, koji je za pripremu knjige uz ostalo koristio i dosje broj 36 iz slovenskog državnog arhiva. U tom dosjeu je i opširni obdukcijski nalaz izvršen nakon Titove smrti u Kliničkom centru u Ljubljani, u svibnju 1980, ali i drugi dokumenti, među kojima i pisma koja mu je u bolnicu slala njegova supruga Jovanka.

Kako u najavi izlaska knjige u četvrtak piše ljubljanski tabloid "Direkt", slavni američki kirurg Michael De Bakey, koji je u spomenuto vrijeme angažiran da bi se Tita nakon hospitalizacije pokušalo spasiti, tvrdio je da Tito amputaciju noge ne može preživjeti i da bi trebalo pokušati by-passom poboljšati cirkulaciju krvi u donjem dijelu noge, no slovenski su se liječnici odlučili na amputaciju noge do koljena, što je bio slab kompromis jer svo tkivo zahvaćeno trombozom nije bilo odstranjeno pa je nakon kratkotrajnog oporavka Tito u agoniji umro.

Slovenski liječnici od Titova povjerenja, Bogdan Brecelj i Miro Košak, shvatili su sredinom travnja da Titu nema pomoći unatoč suvremenim antibioticima i elektrostimulatoru srca na koji je bio priključen, jer je organizam nezadrživo propadao, tvrdi autor knjige.

Kako prenosi "Direkt", Titov butler Jože Oseli bio je prisutan kad se Tito zadnji put prije smrti probudio iz kome.

Oseliju se učinilo da je Tito nešto želio reći, ali su njegove riječi bile nejasne jer je u ustima imao mnogo cjevčica i sondi kojima su ga održavali na životu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙