FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Od 1. svibnja 2006. kućanski aparati obavezno s oznakom energetske učinkovitosti

ZAGREB, 22. studenog 2005. (Hina) - Hladnjaci, perilice i sušilicerublja, perilice posuđa, pećnice, rasvjetna tijela i klima uređaji,odnosno kućanski aparati koji za pogon koriste električnu energiju od1. svibnja iduće godine morat će obavezno biti označene oznakomenergetske učinkovitosti.
ZAGREB, 22. studenog 2005. (Hina) - Hladnjaci, perilice i sušilice rublja, perilice posuđa, pećnice, rasvjetna tijela i klima uređaji, odnosno kućanski aparati koji za pogon koriste električnu energiju od 1. svibnja iduće godine morat će obavezno biti označene oznakom energetske učinkovitosti.

Tada, naime, počinje primjena Pravilnika o označavanju energetske učinkovitosti kućanskih aparata.

Pravilnik će, ističe Vesna Kolega iz Energetskog insituta Hrvoje Požar", konačno uvesti reda na području označavanja, jer za svaku vrstu kućanskih aparata određuje kako mora izgledati oznaka, koje se boje koriste, koja slova, prored, i sl.

Trenutno, naime, u tom području vlada "šarenilo". Kućanski aparati koji dolaze s tržišta EU, na kojemu se označavanje energetske učinkovitosti primjenjuje od 1993., imaju te oznake, ali neki su ih distributeri na hrvatskom tržištu lijepili, neki ne, neki su stavljali oznake na engleskom, a neki su ih veći distributeri, kao primjerice Elektropromet ili Metro prevodili, napominje Kolega.

Pravilnik puno znači i hrvatskom proizvođaču kućanskih aparata, Končaru, koji već nekoliko godina svoje aparate označava oznakama energetske učinkovitosti.

U Končaru se, kaže njihov predstavnik za kvalitetu i okoliš Zorislav Lukić, nadaju da će Pravilnik poboljšati stanje na hrvatskom tržištu, te spriječiti ulazak kućanskih aparata koji takve oznake nemaju.

Kako se ističe i u samom Pravilniku jedan od njegovih ciljeva je uvođenje oznaka kojima se na jednostavan i jasan način kupcima kućanskih uređaja daje informacija o energetskoj učinkovitosti i omogućuje usporedba raznih modela s obzirom na njihove energetske karakteristike.

U slučaju dva uređaja jednaka po svemu osim po energetskoj potrošnji, oko 80 posto potrošača će odabir temeljiti na energetskoj oznaci proizvoda, ističe Zdeslav Matić iz Instituta Hrvoje Požar u članku "Energetske oznake kućanskih uređaja".

Energetska učinkovitost uređaja, naglašava, prepoznata je kao način da se u prvom redu uštedi novac jer se za istu ili veću razinu usluge utroši manje energije.

Tako će uz cijenu, tržišnu marku, veličinu i funkcionalne kvalitete uređaja i oznaka energetske učinkovitosti biti jedan od kriterija u odabiru kućanskih aparata - da li kupiti hladnjak ili klima uređaj s energetskom oznakom A++ (najučinkovitije) ili možda G (najmanje učinkovito).

Prema Pravilniku, oznaku energetske učinkovitosti obavezno će morati imati hladnjaci, perilice rublja i posuđa, električne pećnice, klimatizacijski uređaji, električni izvori svjetla napajani direktno iz mreže, bilo da su proizvedeni u Hrvatskoj ili se uvoze.

Pravilnik će se primjenjivati i na klasične (volframove) žarulje, štedne žarulje, te fluorescentne cijevi kako u kućanstvima tako i onima u uredskim zgradama i sl.

Obveza označavanja neće se pak odnositi na rabljene kućanske uređaje, uređaje koji koriste autonomne izvore energije (npr. baterije), prijenosne električne pećnice mase manje od 18 kilograma i sl.

Pravilnik propisuje i izgled i podatke koje oznaka mora imati za svaku od skupina proizvoda. Tako će uz razred energetske učinkovitosti (od A-najučinkovitije do G-najmanje učinkovito) kupci uz npr. perilice imati i podatke o kapacitetu, učinkovitosti pranja i sušenja, te, ako je raspoloživ, i podatak o izmjerenoj razini buke.

Provedbu Pravilnika nadzirat će Državni inspektorat, a inspektori će moći, u slučaju da proizvod nema potrebnu oznaku, zabraniti ili ograničiti stavljanje u promet takvih aparata, ili odrediti njihovo povlačenje s tržišta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙