FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagrijavanje će utjecati na rijeke Mediterana

MONTREAL, 9. prosinca 2005. (Hina) - Zagrijavanje Zemlje moglo bismanjiti protok rijeka na području Mediterana, Amazone i u središtuSAD-a, što bi moglo bitno utjecati na poljoprivredu i gradove na timpodručjima, istaknuli su britanski znanstvenici.
MONTREAL, 9. prosinca 2005. (Hina) - Zagrijavanje Zemlje moglo bi smanjiti protok rijeka na području Mediterana, Amazone i u središtu SAD-a, što bi moglo bitno utjecati na poljoprivredu i gradove na tim područjima, istaknuli su britanski znanstvenici.

Ukoliko se emisija stakleničkih plinova koji utječu na zagrijavanje klime nastavi istim ritmom, to će do kraja 21. stoljeća utjecati na rijeke diljem svijeta, predviđa se u izviješću centra Hadley.

Taj centar koji je dio britanske metereološke službe, svoje je istraživanje objavio na marginama konferencije o globalnom zagrijavanju UN-a koja se održava u Montrealu.

"Moguće je predvidjeti znatno smanjenje protoka rijeka na velikom području južne Amerike, dok će se protok rijeka znatno povećati na području zapadne Afrike, sjeverne Kine i sjevernim područjima", ističu britanski znanstvenici.

"Posljedice bi mogle biti ozbiljne" za poljoprivrednike i gradove kojima su ti pritoci nužni za navodnjavanje, transport ili opskrbu pitkom vodom, rekla je Vicky Pope, jedna od autorica izvješća, ističući istovremeno kako su potrebna dodatna istraživanja kojima će se preciznije izmjeriti učinak ovog fenomena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙