FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zahvaljujući globalnom zagrijavanju 2005. će vjerojatno biti najtoplija godina

MONTREAL, 6. prosinca 2005. (Hina/AP) - Ova će godina vjerojatno bitizabilježena kao najtoplija, najsušnija i godina s najviše oluja naZemlji, što pruža snažan argument za hitno suzbijanje globalnogazagrijavanja, kaže se u izvješću objavljenom u utorak na UN-ovojkonferenciji o globalnom zagrijavanju.
MONTREAL, 6. prosinca 2005. (Hina/AP) - Ova će godina vjerojatno biti zabilježena kao najtoplija, najsušnija i godina s najviše oluja na Zemlji, što pruža snažan argument za hitno suzbijanje globalnoga zagrijavanja, kaže se u izvješću objavljenom u utorak na UN-ovoj konferenciji o globalnom zagrijavanju.

Izvješće koje je objavila organizacija za zaštitu okoliša WWF kaže se da se 2005. ukazuje kao najgora godina po ekstremnim vremenskim uvjetima, godina s najvišim temperaturama, najviše topljenja leda na Arktiku, najgoroj sezoni uragana na Atlantiku i najtoplijim karipskim vodama.

Također je bila i najsušnija godina u više desetljeća na području Amazonije gdje bi ovogodišnja suša mogla nadjačati sve u prošlom stoljeću. U izvješću su korišteni podaci vlade SAD-a i Svjetske meteorološke organizacije.

Izvješće je objavljeno na marginama UN-ove konferencije na kojoj se preispituje i dorađuje Protokol iz Kyota, međunarodni sporazum po kojem se od 35 industrijaliziranih država svijeta traži da smanje emisiju stakleničkih plinova za više od 5 posto do 2012. godine.

Protokolom iz Kyota određuje se smanjenje ugljičnog dioksida i pet drugih stakleničkih plinova koje se smatra odgovornim za globalni porast temperature i narušavanje uobičajenih klimatskih uvjeta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙