FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Merkel-Rice: Njemačka i SAD i dalje zajednički protiv terorizma

BERLIN, 6. prosinca 2005. (Hina) - Njemačka i Sjedinjene AmeričkeDržave će, unatoč najnovijih afera oko nedopuštenih letova zrakoplovaCIA-a, i dalje usko surađivati u borbi protiv međunarodnog terorizma,izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon susreta sameričkom ministricom vanjskih poslova Condoleezzom Rice u utorak uBerlinu.
BERLIN, 6. prosinca 2005. (Hina) - Njemačka i Sjedinjene Američke Države će, unatoč najnovijih afera oko nedopuštenih letova zrakoplova CIA-a, i dalje usko surađivati u borbi protiv međunarodnog terorizma, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon susreta s američkom ministricom vanjskih poslova Condoleezzom Rice u utorak u Berlinu.

"Njemačka i SAD će i dalje surađivati, ali se to mora odvijati uz poštivanje međunarodnog i njemačkog prava", izjavila je Merkel.

Njemačka kancelarka je dodala da su SAD priznale grešku u slučaju njemačkog državljanina libanonskog podrijetla Kaleda el Masrija, kojeg su 2004. američke tajne službe otele u Makedoniji i zadržala u pritvoru.

"Ovaj slučaj su SAD priznale kao pogrešku", izjavila je Merkel nakon razgovora s Rice.

Rice je nakon jednosatnog razgovora s Merkel istaknula da se "SAD jasno pridržavaju međunarodnog prava".

"To se posebice tiče zabrane svakog oblika mučenja", izjavila je Rice.

Američka ministrica vanjskih poslova susrela se i s novim njemačkim kolegom Frankom-Walterom Steinmeierom.

Afera oko ilegalnih letova započela je polovicom studenoga kada su mediji objavili da je američka središnja obavještajna agencija CIA tajno prevozila osumnjičene teroriste zrakoplovima preko Španjolske.

Vijest o tajnim letovima preko otočja Baleara nadovezala se na pisanje američkog dnevnika Washington Post o mreži tajnih zatvora u kojima CIA mimo zakona drži zatočene teroriste al-Qaide.

Međunarodna udruga za zaštitu ljudskih prava Amnesty International u svom je izviješću u studenome upozorila da su zatočeni teroristi transferirani iz niza zemalja, a među njima spomenula je i Hrvatsku.

Dužnosnici hrvatske vlade kazali su kako o tome nemaju nikakvih saznanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙