FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati najavljuju izlazak iz radne grupe HŽ-a

ZAGREB, 9. prosinca 2005. (Hina) - Sedam sindikata Hrvatskih željeznica(HŽ) najavilo je danas da će izaći iz radne grupe koja izrađujeprogram privatizacije društva HŽ-a, ukoliko Uprava te tvrtke neprihvati već izrađeni i potpisan program i dinamiku privatizacije tridruštva, ističući kako će nastojati zaštiti prava radnika legalnimsredstvima pritiska.
ZAGREB, 9. prosinca 2005. (Hina) - Sedam sindikata Hrvatskih željeznica (HŽ) najavilo je danas da će izaći iz radne grupe koja izrađuje program privatizacije društva HŽ-a, ukoliko Uprava te tvrtke ne prihvati već izrađeni i potpisan program i dinamiku privatizacije tri društva, ističući kako će nastojati zaštiti prava radnika legalnim sredstvima pritiska.

Sindikati HŽ-a u današnjem pismu upućenom potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu, podsjećaju da su njihovi predstavnici, kao i predstavnici HŽ-a, te Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka još 22. rujna ove godine zajednički izradili Program i dinamiku privatizacije društava HŽ-a.

Dodaju da taj program nije prihvaćen od strane uprave HŽ-a, a kao razlog uprava je navela neslaganje Misije Svjetske banke u Hrvatskoj.

Sindikati ističu da im je jedini cilj u postupku privatizacije iznalaženje modela privatizacije kojim bi se očuvao opstanak triju društava sa oko tisuću zaposlenih (PZZ Inženjering, RVR i Željezničko ugostiteljstvo) u tržišnim uvjetima, te na taj način očuvala radna mjesta.

Stoga se sindikati pitaju tko će snositi odgovornost za neispunjavanje zadanih rokova privatizacije tih društava, budući da je, kako navode, izražena "zabrinutost" Svjetske banke očito usporila proces privatizacije.

Prema tom programu, ta tri društva trebala su 15. studenog 2005. biti predana Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) na upravljanje radi privatizacije.

Sindikati predlažu da se sastanu predstavnici sindikata i Polančec, budući je on zadužen za poslove privatizacije.

Inače, predsjednik uprave HŽ-a Davorin Kobak najavio je prije dva dana mogućnost da se već do kraja ove godine potpiše ugovor između HŽ-a i HFP-a, kojim bi se tri HŽ-ove tvrtke (čuvarska služba, inžinjering te ugostiteljstvo) 'predale' HFP-u s ciljem pripreme za privatizaciju.

Dodao je tada da potpisivanje tog ugovora ovisi i o dodatnim konzultacijama sa Svjetskom bankom.

(Hina) xnz yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙