FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pula: obilježena 14. obljetnica HRZ-a i PZO-a

PULA, 9. prosinca 2005.(Hina) - U pulskoj Zrakoplovnoj bazi danas jesvečano obilježena 14. obljetnica osnutka Hrvatskoga ratnogzrakoplovstva i protuzračne obrane.
PULA, 9. prosinca 2005.(Hina) - U pulskoj Zrakoplovnoj bazi danas je svečano obilježena 14. obljetnica osnutka Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić je, čestitavši svim nekadašnjim i sadašnjim pripadnicima HRZ-a i PZO-a, kazao kako se uspjesi hrvatskoga ratnog zrakoplovstva nisu zaustavili na sjajnim pothvatima u Domovinskom ratu, nego da je ubrzo shvaćena važnost i nužda školovanja pilota.

"Svjesni smo da smo prošli vrlo zahtjevan put obrambenih reforma, ali ih još nismo potpuno dovršili", kazao je Mesić, dodavši kako je u pripremi dugoročan plan razvoja Oružanih snaga. Riječ je o dokumentu koji će, kako je rekao, u tančine odrediti sposobnosti koje se moraju postići u idućem razdoblju.

Kako bi nastavak reforme bio u skladu s planiranim mogućnostima, predložio sam osnivanje posebnoga državnog tijela sa zadaćom da izradi sigurnosnu politike te da koordinira i strateški usmjeruje reforme, najavio je Mesić.

"Svojim ste radom dokazali da zaslužujete najbolje. Upravo vas zato časnici i najviši dužnosnici moraju profesionalno i savjesno usmjeriti jer ćemo samo tako postići NATO-ove standarde i stvoriti uvjete za nabavu i prihvat suvremenog oružja", zaključio je predsjednik Mesić u obraćanju pripadnicima HRZ-a i PZO-a.

Zapovjednik HRZ-a general bojnik Viktor Koprivnjak kazao je kako su oslobodilačke operacije "Bljesak" i "Oluja", među ostalim, bile kruna sudjelovanja HRZ-a u naporima hrvatskih oružanih snaga u oslobađanju države."HRZ se uspješno prilagođuje sadašnjem i novom vremenu, t.j. uključenju Hrvatske u NATO i Europsku uniju", napomenuo je Koprivnjak.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Josip Lucić podsjetio je kako je HRZ nastao u vrlo tešku trenutku za Hrvatsku, kad nije bilo ni zrakoplova ni helikoptera. No zato su, dodao je, hrvatski zrakoplovci pokazali savjest i odgovornost jer su se odazvali i počeli graditi jednu od triju osnovnih sastavnica oružanih snaga.

U povodu obilježavanja Dana HRZ-a i PZO-a predsjednik Stjepan Mesić je, među ostalim, ručnim satovima nagradio bojnika Miroslava Franjića, satnika Željka Ninića i časničkog namjesnika Darka Oslovčana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙