FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić stigao na Dane Hrvata u Mađarskoj

SOPRON, 12. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićdoputovao je u subotu u mađarski grad Sopron gdje će sudjelovati natradicionalnim Danima Hrvata u Mađarskoj.
SOPRON, 12. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić doputovao je u subotu u mađarski grad Sopron gdje će sudjelovati na tradicionalnim Danima Hrvata u Mađarskoj.

Ta se manifestacija hrvatske nacionalne zajednice održava šesti put, a ove je godine domaćin grad Sopron blizu austrijske granice gdje živi skupina gradišćanskih Hrvata.

Već tradicionalno na svečanost kao gost dolazi mađarski predsjednik, pa će se Mesić tom prigodom susresti sa svojim kolegom Laszlom Solymom.

Dane Hrvata organizira Hrvatska državna samouprava i Savez Hrvata u Mađarskoj, krovne institucije hrvatske nacionalne manjine u toj susjednoj zemlji.

Procjenjuje se da u Mađarskoj živi 90 tisuća Hrvata, koji su jedna od 13 službeno priznatih manjina.

Dvojezična nastava održava se u 35 vrtića, tri osnovne škole i dvije gimnazije, a hrvatski se jezik predaje u 40-ak škola.

Postoji hrvatska redakcija na nacionalnoj televiziji i radiju, a jedino preostalo pitanje je dobivanje zastupnika hrvatske nacionalne manjine u mađarskom parlamentu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙