FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: Gotovina je trebao prihvatiti uvjete koje mu je davala država

PULA, 9. prosinca 2005.(Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić danas je uPuli, komentirajući uhićenje generala Ante Gotovine, kazao kako jebilo najbolje rješenje da je general Gotovina prihvatio uvjete koje muje hrvatska država davala da sam pristupi Haaškom sudu i da se branisa slobode.
PULA, 9. prosinca 2005.(Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić danas je u Puli, komentirajući uhićenje generala Ante Gotovine, kazao kako je bilo najbolje rješenje da je general Gotovina prihvatio uvjete koje mu je hrvatska država davala da sam pristupi Haaškom sudu i da se brani sa slobode.

"Pogriješio što nije sam pristupio Haaškom sudu jer će sada mnogo teže organizirati obranu. Sada ostaje na njemu da brani svoju čast, ali i čast hrvatske vojske pred Haaškim sudom", izjavio je predsjednik Mesić.

Mesić je ocijenio kako prosvjedi potpore Gotovini u Hrvatskoj nemaju nikakva smisla.

"Hrvatska ne može učiniti ništa drugo osim omogućiti generalu Gotovini i svim onima koji su pozvani u Haag da dobiju sve dokumente i sve što je potrebno za njihovu obranu. To je ono što država u ovom trenutku može učiniti jer je Ustavni zakon o suradnji s Haaškim sudom naša međunarodno preuzeta obveza", istaknuo je Mesić.

Zamoljen da komentira izjavu State Departmenta i glavne tužiteljice Carle Del Ponte da je general Gotovina uhićen u suradnji Hrvatske i Španjolske, Mesić je rekao kako je sasvim razumljivo da su naše službe koje provjeravaju podatke o Gotovini surađivale i s drugim obavještajnim službama.

Mesić je dodao kako izričito tvrdi da "general Gotovina nije bio u Hrvatskoj kad su ga u Hrvatskoj tražili" .

Na novinarski upit hoće li uhićenje generala Gotovine utjecati na stanje u Hrvatskoj odgovorio kako Hrvatska ima svoje strateške ciljeve i te ciljeve ostvaruje.

"Sada Haaški sud, međunarodna zajednica i mjerodavna europska tijela trebaju izvršiti maksimalan pritisak na Srbiju i Crnu Goru da izruči najveće zločince jer mislim da nema nikakva opravdanja da najveći zločinci šeću po Srbiji ili rubnim dijelovima Bosne i Hercegovine. Kad to govorim, mislim na Karadžića i Mladića", zaključio je predsjednik Mesić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙