FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: potpora odluci da se 2006. proglasi godinom Nikole Tesle

ZAGREB,17. studenoga(Hina) - Iako svi saborski klubovi podržavajuodluku po kojoj bi se 2006. proglasila godinom Nikole Tesle, većina ihpoziva da obilježavanje 150. obljetnice tog hrvatskog i svjetskoggenija ne ostane samo na prigodničarskim svečanostima, već da se počneviše ulagati u znanost kako se hrvatski talenti, poput Tesle, više nebi morali dokazivati izvan granica domovine.
ZAGREB,17. studenoga(Hina) - Iako svi saborski klubovi podržavaju odluku po kojoj bi se 2006. proglasila godinom Nikole Tesle, većina ih poziva da obilježavanje 150. obljetnice tog hrvatskog i svjetskog genija ne ostane samo na prigodničarskim svečanostima, već da se počne više ulagati u znanost kako se hrvatski talenti, poput Tesle, više ne bi morali dokazivati izvan granica domovine.

Svi klubovi, puni hvale za Teslina 'kozmopolitska' dostignuća, suglasni su u potpori da Hrvatski sabor bude pokrovitelj svih događanja vezanima uz Teslu u idućoj godini, ali veći dio njih poziva na veća ulaganja u znanost i znanstvena istraživanja, a posebno u mlade znanstvenike i njihov rad.

"Sudbina Nikole Tesle prototip je sudbine hrvatskih fizičara. Znamo prepoznati talente i školovati ih, ali ako žele postići velike rezultate nerijetko traže sreću preko Velike bare", rekao je Tonči Tadić (HSP). Neka godina Nikole Tesle, poziva 'pravaš', bude spomen svima onima koji su slavu u fizici, zbog neshvaćanja u Hrvatskoj, tražili 'vani'.

Bitno veća izdvajanja za znanost traži i Zlatko Kramarić (Klub HSLS/LS/DC), nužnim ocjenjujući da se domaćim znanstvenicima stvore okviri za razvoj kako bi se, možda, pojavio i neki novi Tesla.

Slično misli i Davorko Vidović (SDP), koji kaže da je na Hrvatskoj da poradi na tome da više "ne bude mjesto s kojega će se odlaziti, već u kojemu će se talenti moći dokazivati".

Ante Markov (HSS) predlaže osnivanje instituta koji bi poduzeo sve da se u Hrvatsku vrate Teslini znanstveni radovi, koji se mjere u tisućama stranica, a pohranjeni su u SAD-u gdje je Tesla proveo većinu života i ostvario svoj genij.

"Ako se cijeli svijet otima za Teslinu baštinu, i mi o tome moramo ozbiljno promisliti", tvrdi Markov, napominjući da je velik dio Teslinih istraživanja bio posvećen novim izvorima energije i tehnologije koji do danas nisu istraženi.

Damir Kajin (IDS), pak, podsjeća na poznatu Teslinu rečenicu da je "jednako ponosan na svoju srpsku majku i hrvatsku domovinu", u kojoj vidi poruku za "smirivanje strasti između Hrvata i Srba".

"Tesla je imao sreću da je umro 1943. i da je živio u SAD-u, da nije vidio kako se 'ljube' Hrvati i Srbi", rekao je Kajin.

Obilježavanje godine Nikole Tesle, prema predloženoj odluci, uz brojne seminare i druga događanja, obuhvatilo bi i obnovu spomen kompleksa i Tesline rodne kuće u Smiljanu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙