FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka obilježila godišnjicu Kristalne noći

BERLIN, 10. studenog 2005. (Hina) - Komemorativnim skupovima ipolaganjem vijenaca na spomenike žrtvama nacističkog terora Njemačkaje u srijedu obilježila godišnjicu tzv. Kristalne noći kada je 1938.započeo otvoreni progon njemačkih i kasnije europskih Židova.
BERLIN, 10. studenog 2005. (Hina) - Komemorativnim skupovima i polaganjem vijenaca na spomenike žrtvama nacističkog terora Njemačka je u srijedu obilježila godišnjicu tzv. Kristalne noći kada je 1938. započeo otvoreni progon njemačkih i kasnije europskih Židova.

Njemački političari su pritom upozorili na moguće širenje novog vala antisemitizma. "Godine 1938. Nijemci nisu reagirali na početak holokausta. Mi moramo učiniti sve da se takvo što ne ponovi", izjavila je ministrica kulture savezne pokrajine Brandenburg Johanna Wanka na komemorativnom skupu u Potsdamu na mjestu na kojem je nekad stajala sinagoga.

Predsjednik središnjeg židovskog vijeća u Njemačkoj Paul Spiegel izjavio je istodobno na skupu u Duesseldorfu da je antisemitizam ponovno postao gotovo svakodnevna pojava u Njemačkoj.

"Gotovo sedamdeset godina nakon Kristalne noći, Židovi su u Njemačkoj ponovo diskriminirana manjina", upozorio je Spiegel i dodao da se skrnavljanje židosvkih groblja i spomenika pretvorilo u pojavu koju "gotovo nitko više ne primjećuje".

Predstavnik muenchenskog gradskog vijeća Wilfried Blume-Beyerle izrazio je ogorčenje zbog toga što je na 9. studenoga dopušten prosvjed neonacista u tom gradu. On je prosvjed koji je prvobitno trebao biti održan u blizini budućeg židovskog kulturnog centra nazvao "nevjerojatnom provokacijom i uvredom žrtava nacističkog terora".

Njemačka 9. studenoga obilježava i godišnjicu pada Berlinskog zida 1989. te proglašenje republike 1918. Zbog toga se u nekoliko navrata predlagalo da taj datum postane nacionalni praznik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙