FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sudska dražba za prodaju imovine Lenca početkom 2006.

ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Sudska dražba za prodaju imovineLenca početkom 2006.
ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Sudska dražba za prodaju imovine Lenca početkom 2006.

HINA - Financijski servis

Investicijski fond Svjetske banke - International Finance Corporation (IFC), kao vjerovnik brodogradilišta Viktor Lenac u stečaju, očekuje u siječnju održavanje sudske dražbe na kojoj bi se prodavao dio imovine čiji su IFC i DEG (Njemačka razvojna banka) hipotekarni vjerovnici.

IFC bi mogao dražbom dobiti iznos od najmanje 3,8 milijuna eura za koliko su spremni prodati svoja potraživanja, što je nešto niže od sudski priznatog im dijela vrijednosti (4,4 milijuna eura), ali daleko više od onoga što im se danas nudi od brodogradilišta Uljanik (2,1 milijun eura), doznaje se od direktora IFC-a za specijalne projekte G.K. van der Mandelea.

Podsjetivši da je upravo na današnji dan prije dvije godine otvoren stečajni postupak nad Lencem, Mandele je istaknuo da se u proteklih godinu i pol održalo više razgovora i iznosile različite namjere, ali da pravno izvedivog i prihvatljivog rješenja još uvijek nema.

Iako očekuje da će se na dražbi pojaviti zainteresirani, uključivo i predstavnici države odnosno Uljanika, nekog domaćeg investitora, Mandele je dao naslutiti da će se IFC i sam natjecati kako bi zaštitio svoju imovinu. Dogodi li se upravo to te tako postanu vlasnik imovine, nastavili bi pregovore sa stečajnim upraviteljem i ostalim vjerovnicima kako bi tvrtka mogla poslovati. No to znači i da će se morati plaćati i neka renta za imovinu koju će brodogradilište koristiti, kaže Mandele, napominjući da je to krajnja opcija.

Podsjeća da se ulaganje IFC-a u Lenac sastojalo se od ulaganja u kapital te putem kredita, u ukupnoj vrijednosti 20 milijuna dolara, pri čemu naglašava da je dio kapitala potpuno i u svakom slučaju izgubljen zbog stečaja, dok je povrat kredit, kao financijskog odnosa, predmet stečajnog postupka.

IFC potpuno podržava nastojanja za nastavkom normalnog tijeka proizvodnje i poslovanja Viktora Lenca uz puno poštivanje stečajnog zakona, što su tijekom razgovora s predstavnicima Vlade više puta istaknuli i što je uostalom i bila njihova jedina namjera, kaže Mandele.

No, prihvaćanjem prijedloga Uljanika vjerovnici bi primili znatno manji iznos potraživanja, prodaja doka 11 se namjerava obaviti posebnim privatnim ugovorom, a ne javnom dražbom, što je suprotno zakonu. Najteža povreda stečajnog postupka je pogodavanje nekoj od stranaka na štetu vjerovnika, što se s Uljanikom upravo događa, smatraju u IFC-u.

Mendele napominje da imaju saznanja da je Vlada primila i druge prijedloge za spašavanje Lenca i izlazak iz postojeće situacije, da je riječ o puno povoljnijim i prihvatljivijim ponudama, kako za vjerovnike tako i za riječku lokalnu sredinu, zaposlenost i nastavak rada brodogradilišta.

Naglašava da su i sami Ministarstvu financija i Odboru vjerovnika proslijedili pisma namjere potencijalnih investitora za ulaganje u Lenac. IFC drži da bi Uljanikovo ulaganje u Lenac zapravo značilo ponovno podržavljenje riječkog brodogradilišta, iako Vlada stalno govori o potrebi privatizacije državnih poduzeća, uključujući i brodograđevnu industriju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙