FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Većina hrvatskih tvrtki nema korporativnu riznicu

ZAGREB, 22. studenog 2005. (Hina) - Od 150 vodećih hrvatskih tvrtkisvega 33 ima organizirane korporativne riznice, pokazali su rezultatiupitnika koji je provela Hrvatska udruga korporativnih rizničara, apredstavljeni su na seminaru "Upravljanje gotovinom i riznicom uHrvatskoj" održanom danas u organizaciji međunarodne tvrtkeEurofinance.
ZAGREB, 22. studenog 2005. (Hina) - Od 150 vodećih hrvatskih tvrtki svega 33 ima organizirane korporativne riznice, pokazali su rezultati upitnika koji je provela Hrvatska udruga korporativnih rizničara, a predstavljeni su na seminaru "Upravljanje gotovinom i riznicom u Hrvatskoj" održanom danas u organizaciji međunarodne tvrtke Eurofinance.

Među tvrtkama u državnom vlasništvu organiziranu korporativnu riznicu ima samo 12 posto tvrtki, kazao je predsjednik nadzornog odbora udruge Ivo Ramljak dodavši da je postotak tvrtki koje imaju riznicu u razvijenim zemljama oko 90 posto.

"Riznica kao pojam relativna je novost u hrvatskoj poslovnoj praksi, a njezini poslovi odnose se na upravljanje novčanim tokovima i likvidnošću, upravljanje kapitalom i rizikom", kazao je Ramljak.

Prema rezultatima upitnika, polovina tvrtki koje imaju riznicu definiralo je svoje poslovanje "jako opreznim", što podrazumijeva minimalne troškove financiranja i upravljanja rizikom, a ostatak tvrtki "umjerenim". Nijedna tvrtka s riznicom nije definirala svoje poslovanje agresivnim, što bi značilo da aktivno doprinosi ostvarivanju profita tvrtke.

Kao najvažnije rizike, tvrtke su izdvojile rizik novčanih tokova i likvidnosti, izloženost valutnom riziku i riziku od promjene kamatnih stopa, rekao je Ramljak.

Dodao je da više od polovine anketiranih tvrtki u najvećoj mjeri ulaže u državne obveznice, trezorske zapise i depozite, dok se manji postotak ulaganja odnosi se na investicijske fondove, komercijalne zapise, dionice i korporativne obveznice.

Na seminaru pod pokroviteljstvom Unicredit grupe i Zagrebačke banke okupilo se 120 sudionika iz raznih hrvatskih tvrtki u cilju razmjene iskustava i upoznavanja s upravljanjem riznicama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙