FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nadbiskupija splitsko-makarska protiv snimanja horora "Omen 666" u Saloni

SPLIT, 8. prosinca 2005.(Hina) - Nadbiskup splitsko-makarski MarinBarišić u povodu najave snimanja nekih prizora za horor film "Omen666" na starokršćanskom groblju na solinskim Manastirinama poslao jeprosvjedno pismo ravnateljici Arheološkog muzeja u Splitu iMinistarstvu kulture, potvrdio je generalni vikar Nadbiskupije IvanČubelić.
SPLIT, 8. prosinca 2005.(Hina) - Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić u povodu najave snimanja nekih prizora za horor film "Omen 666" na starokršćanskom groblju na solinskim Manastirinama poslao je prosvjedno pismo ravnateljici Arheološkog muzeja u Splitu i Ministarstvu kulture, potvrdio je generalni vikar Nadbiskupije Ivan Čubelić.

Film je remake istoimena horora iz 1976., u nas prevedenog kao "Predskazanje", o dječaku Damienu, za kojega njegov otac otkriva da je antikrist. Praizvedba "Omena 666" kojeg u produkciji 20th Century Fox režira američki režiser John Moore predviđena je na znakovit datum, 6. lipnja 2006.

Kako se u priči glede izdavanja dozvola za snimanje na tom i drugim lokalitetima u antičkoj Saloni i Dioklecijanovoj palači spominju splitski Arheološki muzej, Konzervatorski odjel u Splitu i Ministarstvo kulture, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić tim je ustanovama te poglavarstvima gradova Splita i Solina poslao prosvjedno pismo s upozorenjem kako će se film, koji po svojoj naravi narušava svetost i dostojanstvo, snimati na Manastirinama, prostoru na kojem se gotovo dvije tisuće godina obavljaju bogoštovne službe.

"Nadbiskupija je", navodi se u pismu, "iznenađena što se ugovor zaključivao bez brige za najdublje religiozne osjećaje vjernika, a potpisivačima savjetuje da ga ponište, jer bi moguća dobit svima bila na sramotu". Arheološki bi muzej, navodno, po potpisanu ugovoru, trebao dobiti 17 tisuća kuna za uporabu lokaliteta.

"Ipak se nadam da snimanja ne će biti i da u nas ima razumnih ljudi koji će to spriječiti", kaže Čubelić. Dodao je kako Crkva nema ništa protiv snimanja filma na nekom neutralnom terenu koji nema veze s Crkvom i kršćanstvom, "no ovdje je riječ o starokršćanskoj bazilici svetoga Dujma, crkvi pod vedrim nebom na ostatcima koje se svake godine održavaju liturgijska slavlja". "Crkva ne može zabraniti snimanje, ali može reagirati, jer je riječ o mjestu na kojemu se nalazi grob našega prvog biskupa", kazao je generalni nadbiskupijski vikar.

Osim na Manastirinama snimanje je predviđeno i na Peristilu, ispred katedrale sv. Dujma, što Crkva također drži neprimjerenim.

"Najveći je problem to što su odgovorni ljudi, od Ministarstva kulture do Arheološkog muzeja, potpisali odobrenja za snimanje prije nego su pročitali scenarij", poručio je.

Kako se doznaje od jednog od producenata filma Dragana Josipovića, veći dio filma snima se u Pragu, a solinske i splitske lokacije zamjenjuju dio izraelskih eksterijera. Konkretno, Manastirine zamjenjuju arheološko nalazište u Jeruzalemu. U produkciji filma ističu kako su sve potrebne dozvole za snimanje dobili od mjerodavnih hrvatskih tijela, a Josipović naglašava kako prizori koji bi se trebali snimati tim prostorima nisu usmjereni protiv Crkve.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙