FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena Revija filmova o hrvatskoj dijaspori

ZAGREB, 11. studenog 2005. (Hina) - U zagrebačkom kinu "Europa"večeras je otvorena Prva međunarodna revija filmova o hrvatskojdijaspori, koja se održava u organizaciji udruge Hrvatska dijaspora usuradnji s Gral filmom i Kinematografima.
ZAGREB, 11. studenog 2005. (Hina) - U zagrebačkom kinu "Europa" večeras je otvorena Prva međunarodna revija filmova o hrvatskoj dijaspori, koja se održava u organizaciji udruge Hrvatska dijaspora u suradnji s Gral filmom i Kinematografima.

Na Reviji će do nedjelje, 13. studenog biti prikazano ukupno devet filmova - sedam dokumentarnih i dva igrana, a počela je svjetskom premijerom njemačko-hrvatskog dokumentarca "Život gastarbajtera" redateljice Gloriane Ševerđije.

Predsjednik udruge Hrvatska dijaspora Marin Sopta rekao je, otvarajući Reviju, kako je riječ o filmovima redatelja rođenih izvan Hrvatske, čija su djela među filmskom kritikom i publikom zauzela istaknuto mjesto u filmskoj produkciji zemalja u kojima djeluju, te da će biti prikazano i nekoliko filmova hrvatskih autora.

Cilj je kroz filmove približiti domovinsku i iseljenu Hrvatsku, u prvom redu prikazati život naših iseljenika u sredinama izvan matične zemlje, rekao je Sopta. Naglasio je da je to početak jedne nove akcije Udruge hrvatske dijaspore.

U 60-minutnom filmu "Život gastarbajtera" redateljica Gloriana Ševerđija opisuje život bračnog para koji se nakon 35 godina rada u Stuttgartu i tragičnoga gubitka djeteta priprema za povratak u rodni Šibenik.

Nakon njega večeras su prikazana još dva dokumentara filma: "Zavičajni memento" redatelja Edija Mudronje, te "Holivudski kuhar" u hrvatsko-američkoj produkciji dvojice redatelja, Zorana Budaka i Matka Brljevića.

Sutra, drugoga gana Revije, bit će prikazano još šest filmova, među kojima hrvatskoga redatelja Miroslava Mikuljana "Čuvari mrtvih sela", a revija će završit Papićevim igranim filmom "Kad mrtvi zapjevaju".

Ulaz na sve projekcije je besplatan, istaknuli su organizatori revije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙