FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svečano otvoren 34. Splitski salon

SPLIT,8. studenoga 2005.(Hina) - U prostorima budućega akvarija ukompleksu na Bačvicama svečano je večeras otvoren 34. Splitski salon -izložba radova 30-ak hrvatskih likovnih umjetnika u odabirupovjesničara umjetnosti Branka Franceschija, ravnatelja riječkogMuzeja moderne i suvremene umjetnosti.
SPLIT,8. studenoga 2005.(Hina) - U prostorima budućega akvarija u kompleksu na Bačvicama svečano je večeras otvoren 34. Splitski salon - izložba radova 30-ak hrvatskih likovnih umjetnika u odabiru povjesničara umjetnosti Branka Franceschija, ravnatelja riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

Izložba, koja je ove godine posvećena krajoliku, traje do 30. studenoga, a održava se pod nazivom "Pejsaž u suvremenoj likovnoj umjetnosti i kulturi - između fetiša i ideologije".

Organizator Splitskog salona splitska je Hrvatska udruga likovnih umjetnika (HULU).

Na izložbi su postavljeni radovi nastali od 1973. do 2005. godine autora Brace Dimitrijevića, Ive Dekovića, Tonija Meštrovića, Dalibora Martinisa, Ive Pervana, Matea Perasovića, Zvonimira Mihanovića, Željka Kipkea i drugih.

Riječ je o djelima hiperealističnog slikarstva i tehnike ulja na platnu, fotografija i umjetničkih akcija, video projekcija te veleplakata kao neizostavnog elementa suvremene vizualne komunikacije.

Kipkeov veleplakat postavljen je i na zgradi budućega akvarija u kojoj se Splitski salon, nakon Galerije umjetnina, Multimedijalnog centra, održava prvi put.

Izbornik Franceschi je istaknuo kako Splitski salon jedini koji po svojoj koncepciji ne pravi revijalne izložbe lokalnih umjetnika, nego dopušta izborniku da pozove umjetnike iz cijele države.

Stoga se nada i da će Salon dobiti međunarodni okvir, što je jedini način da se pomogne lokalnoj i nacionalnoj umjetničkoj sredini. Zaključivši kako živimo u najljepšoj zemlji na svijetu i da je ta ljepota postala jedan od konstitutivnih elemenata našeg identiteta, poručio je kako trebamo uspostaviti i novi odnos prema ljepoti tog krajolika koji je sada problematičan.

Predsjednik HULU-a Mateo Perasović kazao je kako je cilj Salona istraživanje oblika i načina eksploatacije teme krajolika u suvremenoj vizualnoj umjetnosti i kulturi zaželjevši publici da se jednakim užitkom kako je izložba nastajala prepuste ljepoti djela 30-ak priznatih umjetnika iz cijele Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙