FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga Zdravka Tomca o prvom i drugom hrvatskom predsjedniku

ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - "I šest godina nakon smrti FranjoTuđman najveći je politički protivnik Stjepana Mesića, koji i daljevodi žestoku borbu protiv djela prvog hrvatskog predsjednika", rekaoje na predstavljanju svoje nove knjige znanstvenik i bivši političarZdravko Tomac.
ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - "I šest godina nakon smrti Franjo Tuđman najveći je politički protivnik Stjepana Mesića, koji i dalje vodi žestoku borbu protiv djela prvog hrvatskog predsjednika", rekao je na predstavljanju svoje nove knjige znanstvenik i bivši političar Zdravko Tomac.

Knjiga "Predsjednik protiv predsjednika" (357 stranica), u izdanju zagrebačke Detecte, analizira prijepore i sukobe prvog i drugog hrvatskog predsjednika te opisuje njihove ličnosti i političke koncepcije.

"Tomac u svojoj posljednjoj knjizi analizira obračun živog i pokojnog predsjednika te pokušava otkriti uzrok zbog čega se Mesić toliko obrušava na Tuđmana", kazao je jedan od predstavljača, splitski novinar Josip Jović.

Citirajući Tomčeve tvrdnje Jović je ustvrdio da je temelj političkog razlaza dvojice predsjednika Mesićevo nezadovoljstvo pozicijom u Tuđmanovoj vlasti te da je sadašnji predsjednik Republike nasuprot "idealistu" Tuđmanu "predstavnik neojugoslavenstva", "karijerist" i političar koji je svojom slikom o II. svjetskom ratu "učinio sve da posvađa narod".

Osim na predsjednika Jović se osvrnuo i na Sanaderov HDZ, koji je, kako tvrdi, prije izbora obećavao "Mesićev odlazak i podizanje optužnice, a na vlasti mu dao najviše državno odličje".

O predsjedniku Republike na sličan je način govorio i drugi predstavljač, saborski zastupnik Slaven Letica, nazvavši ga "osobom bez vlastitih političkih stavova".

Sam je autor knjigu nazvao svojim doprinosom u traženju istine, ali i pozivom za djelovanje, u vrijeme kada su nacionalni interesi ponovno ugroženi.

"Tuđman je branio nacionalne interese i zato su ga mrzili. I danas ga mrze, jer im je i mrtav opasan", ustvrdio je Tomac.

Predstavljanju knjige prisustvovali su supruga pokojnog predsjednika Ankica Tuđman, kćer Nevenka i sin Miroslav. U velikoj dvorani Novinarskog doma bili su i neki umirovljeni general te političari hrvatske desnice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙