FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljena knjiga Josipa Šentije "Ako Hrvatske bude"

ZAGREB, 1. prosinca 2005. (Hina) - "Ako Hrvatske bude. Zapisi iz onihgodina" naslov je najnovije knjige zapisa o ljudima i prijelomnimdogađajima od 1989. do 1990. leksikografa, novinara i prevoditeljaJosipa Šentije koju je upravo objavila zagrebačka "Školska knjiga".
ZAGREB, 1. prosinca 2005. (Hina) - "Ako Hrvatske bude. Zapisi iz onih godina" naslov je najnovije knjige zapisa o ljudima i prijelomnim događajima od 1989. do 1990. leksikografa, novinara i prevoditelja Josipa Šentije koju je upravo objavila zagrebačka "Školska knjiga".

Za svoje zapise autor kaže da su nastajali povremeno i da su više-manje promatračka ili kroničarska razmišljanja o godinama koje su označile "početak klimaksa povijesnog procesa", koji je u Hrvatskoj počeo 1970. s Hrvatskim proljećem.

"Sve što je u razdoblju represije Hrvatskog proljeća bilo suzbijano i potisnuto, izbilo je na pozornicu uvišestručenom silinom. Put prema kormilu hrvatske politike širom se rastvorio čovjeku (F. Tuđmanu) koji je na toj pozornici već godinama djelovao i prema kormilu hitao", napominje Šentija u uvodnom tekstu "Godine koje su prethodile klimaksu".

Svoje zapise počinje susretom s Franjom Tuđmanom 14. lipnja 1989. na tadašnjem Trgu Republike pred kavanom "Ban", koji mu je prije toga bio poslao nacrt deklaracije svoje stranke u osnivanju.

Kroničarske refleksije koje je bilježio gotovo godinu i pol dana, do 27. prosinca 1990., Šentija završava opisom dr. Tuđmana koji je "sav satkan od političkog gradiva i nerva te neodoljive volje da djeluje, da predvodi i političku zbilju oblikuje prema svojim zamislima".

Po Šentijinim riječima za stolom u uredu, za stolom u dvorani, za stolom u blagovaonici, u salonu, u predsoblju - Tuđman je uvijek imao isto držanje: odlučno, važno, ozbiljno. "Prava je suprotnost suzdražnom ideologu i zdvajajućem humanistu. Ničeg ni pred njim ni nad njim, samo on, sa svojim neodoljivim osjećajem da je pozvan da konačno izvede svoj naum o suverenoj državi Hrvatskoj", zaključuje Šentija.

U knjizi su potanko opisani mnogi sureti i razgovori s dr. Tuđmanom, koji mu je nudio važne državne dužnosti, a Šentija ih odbijao iz osobnih i načelnih razloga, posebno ih razjasnivši u pismu od 5. svibnja 1990.

Šentija u svojem svjedočanstvu donosi zapise i o drugim ličnostima, posebno čelnicima Hrvatskoga proljeća, s kojima se susretao također u tom vrlo važnu vremenu za Hrvatsku. Iznosi otvoreno svoje bojazni i upozorenja te posebno svjedoči o nastanku Hine, kojoj je bio prvi ravnatelj.

Autor je knjigu (277 str.) naslovio po jednoj izjavi Jovana Raškovića na zboru ogranka svoje Srpske demokratske stranke u Poreču potkraj studenoga 1990., kad je Hrvatsku bio stavio pod upitnik: "Ako je bude."

(Hina) xmc ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙