FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odgođeno aktiviranje hipoteke nad imovinom Energopetrola

SARAJEVO, 8. prosinca 2005. (Hina) - Hipoteka nad dijelom imovinenaftne tvrtke Energopetrol neće biti aktivirana još dva mjeseca,odlučila je uprava sarajevske HVB - Central profit banke odgovorivšitako na zahtjev Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koja pokušavaurediti sklapanje ugovora o kupoprodaji s INA-om i MOL-om.
SARAJEVO, 8. prosinca 2005. (Hina) - Hipoteka nad dijelom imovine naftne tvrtke Energopetrol neće biti aktivirana još dva mjeseca, odlučila je uprava sarajevske HVB - Central profit banke odgovorivši tako na zahtjev Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koja pokušava urediti sklapanje ugovora o kupoprodaji s INA-om i MOL-om.

"HVB banka uvažila je zahtjev i od Vlade odnosno Komisije (za privatizaciju) traži da do kraja prosinca napravi okvire ugovora s konzorcijem INA-MOL", izjavio je federalni premijer Ahmet Hadžipašić kako ga u četvrtak citira sarajevski "Dnevni avaz".

Hadžpašić je pojasnio kako je HVB banka spremna odgoditi aktiviranje hipoteke nad imovinom Energopetrola do kraja siječnja 2006. godine.

Do tog roka trebala bi se održati i skupština dioničara Energopetrola, što bi omogućilo dovršenje procesa dokapitalizacije tvrtke u partnerstvu s hrvatsko-mađarskim naftnim konzorcijem.

Uprava Energopetrola ranije je na ime kredita kod Central profit banke založila pod hipoteku 25 najprofitabilnijih benzinskih crpki te poslovnu zgradu u središtu Sarajeva.

Kredit, čiji točan iznos nije precizino utvrđen, nije vraćen, a rok za to je istekao krajem studenog pa je banka najavila aktiviranje hipoteke odnosno prodaju imovine Energopetrola kako bi naplatila dug.

"Avaz" u četvrtak tvrdi kako se, unatoč Hadžipašićevim najavama o nastavku pripremanja ugovora s INA-om i MOL-om, još nije odustalo od zamisli da se dokapitalizacija Energopetrola odloži, a ta tvrtka pokuša sanirati unutarnjim rezervama te kasnije pokuša prodati pod znatno povoljnijim uvjetima.

Pozivajući se na neimenovane izvore iz Vlade Federacije, list tvrdi kako se ovog tjedna veoma ozbiljno razmatrala mogućnost da Investicijska banka FBiH preuzme postojeći dug Energopetrola prema HVB banci.

Ta bi operacija bila moguća jedino pod uvjetom da Vlada jamči otplatu kredita Investicijskoj banci, no premijer Hadžipašić do sada nije bio sklon prihvatiti takvu konstrukciju.

U međuvremenu skupina zastupnika u Parlamentu Federacije BiH iz stranaka koje se protive prodaji Energopetrola INA-i i MOL-u ponovo je zatražila izvanredno zasjedanje Zastupničkog doma kako bi se ponovo raspravljalo o ovom slučaju.

Ta bi izvanredna sjednica trebala biti održana oko 20. prosinca, a inicijatori ponovnog otvaranja rasprave najavili su kako će pokušati spriječiti provedbu vladina plana dokapitalizacije sarajevske naftne tvrtke.

Premijer Hadžipašić je kazao kako će, unatoč ovakvim inicijativama, vlada nastaviti raditi svoj posao odnosno pripremati ugovor sa INA-om i MOL-om.

Izrazio je, međutim, pesimizam glede konačnog ishoda cijelog postupka ocjenivši kako se dokapitalizacija Energopetrola sve više pretvara u aferu koja je izglede za dovršenje posla s hrvatsko-mađarskim konzorcijem svela na tek 20 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙