FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proslavljeno 40. godina umjetničkog rada opernog prvaka Dinka Lupija

RIJEKA,7. prosinca 2005.(Hina) - Operni prvak HNK "Ivana pl. Zajca" izRijeke, Dinko Lupi, večeras je ulogom Sulejmana u Zajčevoj operi"Nikola Šubić Zrinjski" svečano proslavio 40 godina umjetničkograda.
RIJEKA,7. prosinca 2005.(Hina) - Operni prvak HNK "Ivana pl. Zajca" iz Rijeke, Dinko Lupi, večeras je ulogom Sulejmana u Zajčevoj operi "Nikola Šubić Zrinjski" svečano proslavio 40 godina umjetničkog rada.

Dinko Lupi rođen je 1939. u Starome Gradu na otoku Hvaru. Glazbenu akademiju završio je u Sarajevu i Zagrebu, a pjevački se usavršavao u Italiji.

Od 1974. godine je solist Opere riječkog HNK kao nositelj cjelokupnog basovskog repertoara. Najviše mu odgovaraju belcanto uloge te je u njima najviše nastupao. Bavi se koncertnom aktivnošću njegujući nacionalnu sakralnu baštinu.

Dinko Lupi sudjelovao je na svim važnijim festivalima i te svim opernim pozornicama bivše Jugoslavije. Gostovao je i u mnogim opernim kućama Europe, SAD i Meksika.

Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima se ističu Nagrada Grada Rijeke (1989.) i Nagrada "Milka Trnina" (1991.) a primio je i odličje Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.

U foyeru riječke kazališne kuće danas je otvorena izložba posvećena Dinku Lupiju i njegovom umjetničkom stvaralaštvu.

Večerašnju izvedbu opere "Nikola Šubić Zrinjski" režirao je Krešimir Dolenčić a dirigent je bio Alan Bjelinski.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙