FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijanski radnici u općem štrajku zbog proračuna

RIM, 25. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Tvornice, vlakovi, banke izrakoplovi u Italiji na više će sati prekinuti svoj rad u petakobzirom da su tri najveća sindikata radnika u zemlji krenula u općištrajk protiv državnog proračuna za 2006.
RIM, 25. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Tvornice, vlakovi, banke i zrakoplovi u Italiji na više će sati prekinuti svoj rad u petak obzirom da su tri najveća sindikata radnika u zemlji krenula u opći štrajk protiv državnog proračuna za 2006.

Riječ je o šestom po redu općem štrajku otkad je Silvio Berlusconi stupio na dužnost premijera u 2001., naglasivši često loše odnose s radnicima koji osujećuju talijansko gospodarstvo u protekle četiri godine.

Najnoviji prosvjed usmjeren je na nastojanje vlade da smanji proračunski manjak u idućoj godini za 16,5 milijardi eura kroz paket mjera koje uključuju smanjenja potrošnje, prodaju imovine i suzbijanje porezne evazije.

Sindikati kažu da će smanjenja pogoditi javne usluge i uništiti talijansko krhko gospodarstvo, koje se teškom mukom bori kako bi ostvarilo rast.

"Ovaj proračun ne samo da ne rješava naše probleme, već ugrožava i vrlo blage naznake oporavka", kazao je Guglielmo Epifani, čelnik najvećeg talijanskog sindikata CGIL.

Štrajkom jedan od najteže pogođenih sektora bit će zračni prijevoz, pri čemu je državna zrakoplovna tvrtka Alitalia bila prisiljena otkazati 230 letova, 105 domaćih i 125 međunarodnih. I drugi će zračni prijevoznici vjerojatno otkazati svoje letove za Rim, a kontrolori letenja na četiri će sata (od 11 do 15 sati po GMT-u) prekinuti s radom.

Poštanski radnici, bolničko osoblje, učitelji, umjetnici i čistači ulica također planiranju ići u štrajk, pri čemu će vrijeme početka štrajka biti odlučeno regionalno od strane čelništva lokalnih sindikata. Neke regije i sektori planiraju cjelodnevne štrajkove.

Talijanska vlada je objavila da mora stegnuti proračun kako bi smanjila veći od očekivanog manjak u državnim financijama i poštovala obvezu preuzetu prema EU da će smanjiti svoj proračunski manjak u idućoj godini na 3,8 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Očekuje se da će budno praćeni manjak dosegnuti 4,3 posto BDP-a u 2005.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙