FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija: Prosvjed protiv gradnje pruge za brzi vlak Lion-Torino

RIM, 16. studenog 2005. (Hina) -
RIM, 16. studenog 2005. (Hina) -

Oko 50 tisuća osoba štrajka i prosvjeduje u srijedu u dolini Val di Susa, na sjeveru Italije, protiv izgradnje pruge za superbrze vlakove (TAV) od Torina do Liona.

Više od 2,5 kilometara bila je duga kolona prosvjednika protiv TAV-a, u kojoj se, prema izjavi policije, nalazilo više od 30 tisuća osoba. U prosvjedu sudjeluju stanovnici doline kroz koju već prolaze ceste, autoceste i pruge, po čijem bi mišljenju novi pravac još više zagadio okoliš, kao i predstavnici organizacija za očuvanje okoliša iz cijele Italije.

Projekt, koji je dobio odobrenje i novčanu potporu Europske unije, predviđa izgradnju tunela ispod Alpi u dužini od 53,1 kilometara, koji bi povezivao talijansku dolinu Val di Susu s francuskom pokrajinom Savoieom. Za put vlakom od Liona do Torina danas treba četiri sata, a brzi putnički vlakovi bi s brzinom od 250 kilimetara na sat prošli za 45 minuta. Prugom bi, dakako, išli i brzi teretni vlakovi, kojima bi se i tim pravcem Italija povezala sa sjevernim dijelom Europe.

Prosvjednici drže kako je izgradnja tunela opasna i nepotrebna te šteti okolišu i da bi trebalo bolje koristiti ostali pravci i postojeći tuneli.

Izgradnja novog tunela i pruge stajala bi oko 15 milijardi eura, a osim Francuske i Italije njezinu izgradnju bi financirala i EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙