FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Annan će hrvatskog generala staviti na čelo un-ove misije u indiji i pakistanu

WASHINGTON/NEW YORK,7. prosinca(Hina) - Glavni tajnik Ujedinjenihnaroda Kofi Annan obavijestio je Vijeće sigurnosti o svojoj namjeri daimenuje hrvatskog generala Dragutina Repinca za zapovjednika vojnihpromatrača UN-ove mirovne misije u Indiji i Pakistanu (UNMOGIP),doznaje u utorak Hina iz ureda glasnogovornika glavnog tajnika.
WASHINGTON/NEW YORK,7. prosinca(Hina) - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan obavijestio je Vijeće sigurnosti o svojoj namjeri da imenuje hrvatskog generala Dragutina Repinca za zapovjednika vojnih promatrača UN-ove mirovne misije u Indiji i Pakistanu (UNMOGIP), doznaje u utorak Hina iz ureda glasnogovornika glavnog tajnika.

Očekuje se da će formalnu suglasnost za postavljenje general-bojnika Repinca uskoro dati i Vijeće sigurnosti UN-a i on bi mogao stupiti na dužnost zapovjednika mirovne misije u Indiji i Pakistanu u siječnju 2006.

Dužnost vojnog zapovjednika misije koji je istodobno i njezin čelnik je odmah ispod razine pomoćnika glavnog tajnika i Repinc će biti do sada najviše rangirani hrvatski državljanin u službi UN-a kao i u bilo kojoj međunarodnoj mirovnoj operaciji u svijetu.

Repinc će zamijeniti talijanskog generala Guida Dantea Palmieria koji je iz misije otišao u rujnu ove godine.

Misija UNMOGIP je uspostavljena 1949. kako bi nadzirala prekid vatre između Indije i Pakistana u Kašmiru i važna je za suzbijanje dugotrajnog spora između dviju zemlje oko ove pokrajine.

Odabir generala Repinca na čelnu dužnost u UNMOGIP-u hrvatski diplomati u New Yorku smatraju doprinosom jačanju međunarodnog ugleda Hrvatske i drže ga važnim i u kontekstu približavanja Hrvatske NATO-u i potpore kandidaturi Hrvatske za nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a 2008.-2009.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙