FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završena konferencija ministara pravosuđa država JI Europe

BEČ, 6. prosinca 2005. (Hina) - U Beču je u utorak završena dvodnevnakonferencija ministara pravosuđa država jugoistočne Europe o temi"Izgradnja institucija pravne države - perspektive za 21. stoljeće" učijem radu su sudjelovali ministri pravosuđa Albanije, BiH, Hrvatske,Makedonije, Srbije i Crne Gore.
BEČ, 6. prosinca 2005. (Hina) - U Beču je u utorak završena dvodnevna konferencija ministara pravosuđa država jugoistočne Europe o temi "Izgradnja institucija pravne države - perspektive za 21. stoljeće" u čijem radu su sudjelovali ministri pravosuđa Albanije, BiH, Hrvatske, Makedonije, Srbije i Crne Gore.

Konferencija je bila prigoda za razmjenu mišljenja i iskustava o postignutome napretku i provedbi reformi pravosuđa u državama jugoistočne Europe i dogovor za daljnju suradnju, izjavila je austrijska ministrica pravosuđa Karin Gastinger.

Dodala je da za Austriju države u regiji imaju prioritet jer s njima Austrija ima "dugu tradiciju suradnje". Naglasila je da je svaka pojedina država postigla različiti stupanj razvoja i suradnje s EU i dodala je da će Austrija za vrijeme predsjedanja Europskom unijom posvetiti posebnu pozornost državama zapadnog Balkana.

Potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za pravosuđe, slobodu i sigurnost Franco Frattini istaknuo je da je "pravosuđe ključni sektor u razvitku svih država kao i za približavanje Europskoj uniji". On je dodao da se na provedbi reformi pravosuđa najbolje vidi koliki je napredak ostvaren u razvitku i prilagodbi pojedinih država.

Hrvatska je daleko odmakla u svim reformskim zahvatima i prilagodbi. Naši susjedi očekuju da im se pomogne i prikažu ona rješenja koje je Hrvatska već ostvarila, izjavila je ministrica pravosuđa RH Vesna Škare-Ožbolt. Dodala je da "Hrvatska sve više postaje most između Europske unije i država u regiji". Potkrijepila je to i primjerom da će na idućoj sličnoj konferenciji o zemljišnim knjigama i usavršavanju sudaca, u prvoj polovici iduće godine, RH prikazati svoj model rješenja u reformi zemljišnih knjiga kao i model edukacije pravosudnih djelatnika, sudaca i drugih. Posebno će biti prikazan hrvatski model pravosudne akademije, što druge države u regiji još nemaju, kazala je ministrica Škare-Ožbolt.

Državni tajnik u austrijskom ministarstvu vanjskih poslova Hans Winkler rekao je da je budućnost zemalja JI Europe u Europskoj uniji, a da o njima ovisi kojim tempom će ostvariti potrebnu prilagodbu i reforme za približavanje Europskoj uniji.

Posebni koordinator Pakta o stabilnosti Erhard Busek naglasio je potrebu stvaranja pravne sigurnosti, skraćivanja sudskih postupaka, sređivanja gruntovnica i kroz to razvijanja poslovne klime koja će privlačiti strane investitore.

Dvodnevnu konferenciju ministara pravosuđa država JI Europe u Beču organiziralo je austrijsko ministarstvo pravosuđa u suradnji s EK.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙