FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ohrid: Završen sastanak ministara vanjskih poslova JI Europe

SKOPJE, 2. prosinca 2005. (Hina) - Na neformalnom sastanku ministaravanjskih poslova zemalja jugoistočne Europe u petak u Ohridu,austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik dala je jasnupotporu Austrije procesu eurointegracije regije.
SKOPJE, 2. prosinca 2005. (Hina) - Na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja jugoistočne Europe u petak u Ohridu, austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik dala je jasnu potporu Austrije procesu eurointegracije regije.

Austrija će nastojati da iduće godine visoko na europskoj agendi budu pitanja vezana uz eurointegraciju zapadnog Balkana, izjavila je na kraju susreta ministrica Plassnik.

Sastanak ministara vanjskih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske te Srbije i Crne Gore s austrijskom ministricom inicirala je makedonska šefica diplomacije Ilinka Mitreva budući da Austrija uskoro preuzima predsjedanje Europskom unijom.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnoj i regionalnoj suradnji, razvoju regionalnog tržišta i transportne infrastrukture, te suradnji i borbi protiv svih oblika organiziranog kriminala.

Sudionici skupa, među njima i hrvatska ministrica Kolinda Grabar Kitarović, potpisali su zajedničku Deklaraciju u kojoj su se zauzeli za napredak zemalja regije u procesu eurointegracije. Oni su zatražili od Vijeća Europe i Europske komisije potporu i smjernice za buduće korake u smjeru punopravnog članstva u EU.

Šefovi diplomacija regije izrazili su zahvalnost austrijskoj ministrici Ursuli Plassnik za jasno izraženu potporu na tom putu u vrijeme austrijskog predsjedanja EU-om koje počinje 1. siječnja iduće godine.

U Deklaraciji je pozdravljen znatan napredak koji su zemlje regije postigle u procesu europskih integracija. Također se izražava uvjerenost da će Europsko vijeće poduprijeti plan djelovanja za regiju radi postizanja članstva u EU "brzinom koju određuju pojedinačni rezultati svake zemlje u zadovoljavanju kriterija članstva".

"Sljedeća će godina, 2006., biti važna za Balkan. Naš najvažniji zajednički interes je mir, suradnja i dobrobit Balkana. Europska ingtegracija je sigurno najbolji način da se to postigne. Poticaj EU pomogao je zemljama u tranziciji da postanu moderne, dobro uređene demokracije i uspješna tržišna gospodarstva koja su sposobna preuzeti obveze članstva u EU. Uvjereni smo da ćemo zajedničkim naporima europski model na Balkanu učiniti uspješnim i održivim", navodi se među ostalim u Deklaraciji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙