FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ashdown: Bosna i Hercegovina spremna za razgovore o članstvu u EU-u

NEW YORK, 15. studenog 2005. (Hina/DPA) - Bosna i Hercegovina sepribližava ispunjenju zahtjeva za početak razgovora o članstvu uEuropskoj uniji, deset godina nakon završetka razornog etničkog rata,izjavio je u utorak Paddy Ashdown pred Vijećem sigurnosti UN-a.
NEW YORK, 15. studenog 2005. (Hina/DPA) - Bosna i Hercegovina se približava ispunjenju zahtjeva za početak razgovora o članstvu u Europskoj uniji, deset godina nakon završetka razornog etničkog rata, izjavio je u utorak Paddy Ashdown pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Visoki međunarodni predstavnik za Bosnu i Hercegovinu rekao je Vijeću sigurnosti UN-a da Bosna i Hercegovina sada stoji "pred vratima Europe".

Ministri vanjskih poslova zemalja EU-a prošlog su tjedna podržali preporuku Europske komisije da se započnu pregovori o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom, što je prvi korak u dugom procesu pridruživanja EU-u.

"To je doista izvanredno dostignuće za zemlju kao što je Bosna i Hercegovina koja je prije samo deset godina bila pogođena ratom. Deset godina nakon brutalnog rata, zemlja je dobila okvir suvremene europske države", rekao je Ashdown.

Ashdown je u govoru pozvao i na uhićenje Ratka Mladića i Radovana Karadžića kako bi se zatvorilo ratno poglavlje u BiH.

U izvješću Vijeću sigurnosti UN-a Ashdown također upozorava da bi u Bosni i Hercegovini mogle porasti napetosti radi budućih pregovora o budućem statusu Kosova.

Ashdown je rekao da bi svako povezivanje budućeg statusa Kosova s budućnošću Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske, trebalo biti odbijeno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙