FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sudovi u Sarajevu i Beogradu omogućit će iskaze svjedoka video-vezom

SARAJEVO,1. prosinca(Hina) - Sud Bosne i Hercegovine i Okružni sud uBeogradu uspostavili su tehničku suradnju koja će osigurati mogućnostsvjedočenja video-vezom u postupcima koji se vode protiv počiniteljaratnih zločina u BiH odnosno Srbiji.
SARAJEVO,1. prosinca(Hina) - Sud Bosne i Hercegovine i Okružni sud u Beogradu uspostavili su tehničku suradnju koja će osigurati mogućnost svjedočenja video-vezom u postupcima koji se vode protiv počinitelja ratnih zločina u BiH odnosno Srbiji.

Probna video-veza između Suda BiH i beogradskog suda predstavljena je u četvrtak novinarima u Sarajevu, a srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević, koji je govorio iz Beograda, najavio je kako bi se već u narednim danima ova suradnja mogla iskoristiti na suđenju pred beogradskim Okruženim sudom počiniteljima ratnih zločina nad Bošnjacima u Zvorniku.

"Svi zločini moraju biti kažnjeni", kazao je Vukčević istaknuvši kako očekuje da će svjedočenja video-vezom osigurati brže i učinkovitije procesuiranje slučajeva ratnih zločina koji će se voditi u dvije države.

Voditelj posebnog odjela za ratne zločine pri Tužiteljstvu BiH Vaso Marinković također je ocijenio veoma važnim uspostavu ovakve suradnje s Okružnim sudom u Beogradu.

"Svjedoci u slučajevima ratnih zločina često su i sami žrtve ili su žrtve neki od članova njihovih obitelji i za njih su ovakva svjedočenja bolna i stresna. Očekujemo kako će na ovaj način taj stres biti barem malo manji", kazao je Marinković.

Svjedočenje video-vezom, što je do sada bila praksa i u radu Haaškog tribunala, eliminirat će potrebu za putovanjem svjedoka a pružit će im i svu potrebnu sigurnost.

Svjedoci kojima se odobre posebne mjere zaštite imat će na raspolaganju zaštitu lika i glasa kako ih se ne bi moglo prepoznati.

Predstavnici Tužiteljstva BiH najavili su kako će se tehnička suradnja sa sudom u Beogradu koristiti i na suđenjima u drugim teškim slučajevima, kakvi su organizirani kriminal i korupcija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙