FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAZU: Predavanja o pojavi i praćenju ptičje gripe

ZAGREB, 6. prosinca 2005. (Hina) - Dragan Radović, upravitelj Zavoda zaornitologiju HAZU-a, smatra kako je samo dobro uspostavljenim nadzoromu Hrvatskoj ptičja gripa, prvi put u svijetu, otkrivena u trenutkudolaska u neku zemlju, jer je do sada redovito otkrivana tek kad bipočela obolijevati i ugibati perad u peradarnicima ili seoskimdvorištima.
ZAGREB, 6. prosinca 2005. (Hina) - Dragan Radović, upravitelj Zavoda za ornitologiju HAZU-a, smatra kako je samo dobro uspostavljenim nadzorom u Hrvatskoj ptičja gripa, prvi put u svijetu, otkrivena u trenutku dolaska u neku zemlju, jer je do sada redovito otkrivana tek kad bi počela obolijevati i ugibati perad u peradarnicima ili seoskim dvorištima.

Razred za prirodne znanosti HAZU-a sutra organizira informativna predavanje o pojavi i praćenju ptičje gripe u Hrvatskoj.

Po Radovićevim riječima jedino je Zavod bio u stanju, na osnovi dosadašnjih spoznaja, uspostaviti nadzor i praćenje dolaska i širenja te bolesti u Hrvatskoj.

Brzim i uspješnim otkrivanjem virusa te reakcijom i poduzetim mjerama nakon otkrića Hrvatska je izbjegla goleme dugoročne štete koje bi neizbježivo nastale da virus H5N1 nije na vrijeme otkriven.

Nadzor se nastavlja, a u pripremi je prijedlog projekta koji će uvođenjem novih postupaka taj nadzor poboljšati i usavršiti razvoj sustava za rano otkrivanje ptičje gripe ne samo u Hrvatskoj nego i izvan nje, najavio je Radović.

Podsjetio je kako Zavod još od 1910. neprekinuto istražuje selidbene sustave ptica u Hrvatskoj, no, kako je naglasio, tek sada znanstvena javnost uviđa važnost temeljnih znanstvenih istraživanja svjetskih selidbenih sustava ptica koji povezuju sve kontinente u jedinstvenu cjelinu.

Osim Dragana Radovića iz Zavoda za ornitologiju i Ankica Labrović iz Uprave za Veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva te Vladimir Savić iz Centra za peradarstvo na sutrašnjem će predavanju govoriti o praćenju i nadzoru ptičje gripe u kontekstu svih poduzetih mjera i spoznaja o toj bolesti, stečenih u tijeku toga multidisciplinarnog projekta.

(Hina) xkt ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙