FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan izlazi iz deflacije

TOKIO, 6. prosinca 2005. (Hina/AP) - Japan se konačno počeo oporavljatiod višegodišnjeg spiralnog trenda pada cijena, izjavio je u utorakjapanski ministar gospodarstva i bankarskog sektora, ukazujući u tomkontekstu na niz izvješća koji pokazuju visoku razinu potrošnje ikorporativnih ulaganja.
TOKIO, 6. prosinca 2005. (Hina/AP) - Japan se konačno počeo oporavljati od višegodišnjeg spiralnog trenda pada cijena, izjavio je u utorak japanski ministar gospodarstva i bankarskog sektora, ukazujući u tom kontekstu na niz izvješća koji pokazuju visoku razinu potrošnje i korporativnih ulaganja.

Ukupna potrošnja u domaćinstvima važna je pokretačka snaga naznačenog japanskog gospodarskog oporavka, a u listopadu je porasla dva posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, objavila je u utorak japanska vlada.

Ta se objava nadovezala na vijest da su korporativna ulaganja u trećem tromjesečju porasla 9,6 posto, signalizirajući obnovljeno povjerenje u perspektivu tog drugog po veličini gospodarstva u svijetu.

Svi ti pokazatelji pridonose promjeni trenda pada cijena koji je blokirao rast plaća i korporativnih zarada. Obnovljeni optimizam podigao je cijene dionica na japanskoj burzi na najvišu razinu u proteklih pet godina.

"Polako se počinjemo izvlačiti iz onog što se obično naziva deflacijom", konstatirao je u utorak na redovitoj konferenciji za novinstvo japanski ministar gospodarstva i bankovnog sektora Kaoru Yosano, dodajući da ulagači već polaze od pretpostavke o promjeni trenda.

"Pojedinačni i institucionalni ulagači počinju vjerovati da se gospodarstvo počelo buditi iz mrtvila", zaključio je japanski ministar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙