FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan i Rusija i dalje duboko podijeljeni oko Kurilskog otočja

PUSAN, 16. studenog 2005. (Hina/AFP) - Japan i Rusija i dalje suduboko podijeljeni kada je riječ o teritorijalnim razmiricama okoKurilskog otočja, izjavio je u srijedu neimenovani dužnosnik japanskogministarstva vanjskih poslova samo nekoliko sati prije dolaska uposjet Japanu ruskog predsjednika Vladimira Putina.
PUSAN, 16. studenog 2005. (Hina/AFP) - Japan i Rusija i dalje su duboko podijeljeni kada je riječ o teritorijalnim razmiricama oko Kurilskog otočja, izjavio je u srijedu neimenovani dužnosnik japanskog ministarstva vanjskih poslova samo nekoliko sati prije dolaska u posjet Japanu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Dužnosnik je najavio i sastanak japanskog ministra vanjskih poslova Taro Asa i njegova ruskog kolege Sergeja Lavrova, na marginama sastanka foruma APEC-a koji će se održati u Pusanu u Južnoj Koreji. "Dvojica ministara izvijestili su da će njihovi čelnici razgovarati o ozbiljnom pitanju teritorijalnih razmirica između dviju zemalja idući tjedan", kazao je japanski dužnosnik.

Putin će u službeni posjet Japanu doputovati treći put otkad je 2000. postao ruskim predsjednikom.

Jedan od njegovih bliskih savjetnika nedavno je rekao kako Putin nije spreman ni na najmanji ustupak te da će odlučno odbaciti bilo kakav japanski zahtjev kada je riječ o Kurilskom otočju koje su Rusi okupirali 1945. na samom kraju Drugog svjetskog rata.

Četiri vulkanska otoka, Habomai, Shikotan, Etorofu i Kunashiri nisu nikada pripadali Rusiji i Japan ih i danas smatra dijelom vlastitog teritorija. Zbog ovoga spora između dviju zemalja nikada nije potpisan sporazum o miru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙