FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TISUP: sve veći uvoz odojaka

ZAGREB, 6. prosinca 2005. (Hina) - Tijekom prvih devet mjeseci ovegodine u Hrvatsku je uvezeno 117 posto više odojaka nego u istomrazdoblju lani, odnosno 65 posto više nego u čitavoj prošloj godini,navodi se u izvješću Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi(TISUP).
ZAGREB, 6. prosinca 2005. (Hina) - Tijekom prvih devet mjeseci ove godine u Hrvatsku je uvezeno 117 posto više odojaka nego u istom razdoblju lani, odnosno 65 posto više nego u čitavoj prošloj godini, navodi se u izvješću Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP).

Uvezeno je, naime, 254 tisuće komada odojaka, što je vrijednosno 173 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

U protekle četiri godine, kako se navodi u izvješću TISUP-a, bilježi se stalan rast uvoza odojaka pa je tako u ovoj godini uvezeno četiri puta više odojaka nego primjerice u 2002. godini.

Najviše se uvozilo i uvozi iz Nizozemske i Njemačke, a ukupan uvoz it te dvije države u ovoj godini iznosi 82 posto ukupnog uvoza odojaka u Hrvatsku. Uvozi se još iz Austrije, Mađarske, Češke i nešto iz Slovenije.

Što se tiče prosječne cijene odojaka, ona je, prema podacima TISUP-a, u tjednu do 27. studenog iznosila 13,71 kn/kg, što je za 14 posto više nego lani. Veća potražnja za odojcima očekuje se do kraja godine, odnosno, kako će se sezona "svinjokolje" primicati kraju, tako će rasti potražnja, kažu u TISUP-u.

Tržište junadi pak u zadnjih je mjesec i pol bilo stabilno, tj. cijene se nisu značajnije mijenjale. Prosječna cijena bikova simentalske pasmine do 24. mjeseca starosti u tjednu do 27. studenog iznosila je 13,64 kn/kg i u prosjeku je za svega 0,8 posto viša nego dva tjedna ranije.

Ponuda i potražnja na većini područja Hrvatske gotovo je ujednačena, odnosno nije velika. Kvalitetni simentalski bikovi najčešće se prodaju po cijeni od 13 do 15 kn/kg, a junice za klanje u prosjeku su 10 do 15 posto jeftinije.

Tržište teladi bilježi najviše cijene u posljednjih osam godina pa je tako prosječna cijena simentalske teladi (80 do 160 kg) iznosila 23,82 kn/kg "žive vage", što je najviša prosječna cijena od kraja 1997. godine.

Prosječna maloprodajna cijena janjetine u mesnicama u tjednu od 21. do 27. studenog iznosila je 61,43 kn/kg. Juneći but bez kostiju prodavao se po 56,55 kn/kg, svinjski but bez kostiju po 44,27 kn/kg i svinjski kare po 39,42 kn/kg.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙