FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor o SDP-ovom zakonu o tržnicama

ZAGREB,17. studenoga(Hina) - Hrvatski sabor popodnevni je diozasjedanja počeo raspravom o SDP-ovom prijedlogu Zakona o tržnicama,kojega podržava HSS, HSP tek načelno, dok mu se HDZ i HNS protive.
ZAGREB,17. studenoga(Hina) - Hrvatski sabor popodnevni je dio zasjedanja počeo raspravom o SDP-ovom prijedlogu Zakona o tržnicama, kojega podržava HSS, HSP tek načelno, dok mu se HDZ i HNS protive.

SDP traži da se rad i organizacija tržnica reguliraju posebnim zakonom, ocjenjujući da zakoni o komunalnom gospodarstvu te trgovini, koji sada reguliraju to područje, nisu polučili očekivane rezultate.

Dragica Zgrebec (SDP) istaknula je da je kupovanje na tržnicama hrvatska tradicija, da to područje treba posebno regulirati i tržnicama omogućiti konkurentni nastup na tržištu.

"Ako to zakonom ne reguliramo, tržnice će sve više odlaziti u područje sive ekonomije", kazala je.

Isto misle i u HSS-u, čiji klub podržava predloženi zakon, prije svega, kako je rekao Ivan Kolar, kako bi se malim poljoprivrednim proizvođačima omogućio da svoje proizvode izravno plasiraju na tržište.

"Ne smijemo dopustiti da tržnice odumru jer bi tako odumrlo i hrvatsko selo", rekao je Kolar, ističući da su proizvodi koji se nude na tržnicama uvelike kvalitetniji od onih, uglavnom uvoznih koje prodaju trgovački lanci.

Miroslav Rožić potporu HSP-ova kluba uvjetuje zakonskim rješavanjem pitanja prekupaca, čiji su proizvodi na tržnicama, kaže, nerijetko sumnjive kvalitete.

Podsjetio je da je prodaja takvih proizvoda prije dvije godine za posljedicu imala zarazu trihinelozom u Istri, te napomenuo da se ni nakon dva mjeseca istrage nije doznalo kojega je podrijetla bilo zaraženo meso.

Alenka Košiša Čičin Šain (HNS) ne podržava zakon jer, kako kaže, lokalnoj samoupravi jamči monopolni položaj, odnosno propisuje da tržnice mogu biti samo na njihovom, ne i privatnom zemljištu.

SDP-ov zakonski prijedlog u HDZ-u smatraju nepotrebnim.

Zastupnici su razmotrili i izvješće o radu Odbora za predstavke i pritužbe za 2004. koji je razmotrio ukupno 2375 predstavki, među kojima su najčešće one iz područja mirovinskog osiguranja i socijalne skrbi, te one koje se odnose na dugotrajnost sudskih postupaka i ne izvršavanje presuda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙