FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Aktivisti Greenpeacea u Poljskoj zaustavili hrvatski brod

ZAGREB, 17. studenog 2005. (Hina) - Aktivisti organizacije za zaštituokoliša Greenpeace zaustavili su u Poljskoj hrvatski brod koji je,prema neslužbenim podacima, prevozio genetski modificiranu soju,objavilo je u četvrtak navečer hrvatsko Ministarstvo vanjskihposlova.
ZAGREB, 17. studenog 2005. (Hina) - Aktivisti organizacije za zaštitu okoliša Greenpeace zaustavili su u Poljskoj hrvatski brod koji je, prema neslužbenim podacima, prevozio genetski modificiranu soju, objavilo je u četvrtak navečer hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Po riječima glasnogovornice MVPEI-a Ivane Crnić, nadležna lučka kapetanija potvrdila je veleposlanstvu u Poljskoj da je riječ o hrvatskom brodu "Hope".

Ministarstvo pokušava stupiti u kontakt s kapetanom kako bi njemu i posadi broda pružilo konzularnu pomoć, rekla je Ivana Crnić u telefonskoj izjavi za Hinu dodajući kako će ostale pojedinosti vezane uz incident biti poznate u petak.

Kako je u "Dnevniku" objavio HTV, Greenpeaceovi aktivisti zaustavili su i blokirali ispred poljske luke Gdynia brod "Hope" s dvadesetak hrvatskih članova posade.

Prema HTV-u, Greenpeace je akciju prekinuo zbog lošeg vremena i najavio da će blokadu broda u vlasništvu splitskog Jadroplova nastaviti u petak.

Incident je na svojim internetskim stranicama potvrdila i ta globalna organizacija za zaštitu okoliša, koja navodi da brod iz Argentine prevozi 25.000 tona genetski modificiranog sojina sjemena opasnog za zdravlje i traži da ga brod vrati u Argentinu.

Oko 40 aktivista iz desetak zemalja sudjelovalo je u akciji u kojoj su gumenim čamcima doplovili do broda, popeli se na njega i istaknuli Greenpeaceovu zastavu, prenosi ta organizacija.

Akcija je, kako navodi Greenpeace, usmjerena protiv uzgoja genetski modificiranih organizama u Argentini gdje takve plantaže uzrokuju propadanje šuma, zagađenje i neplodnost tla zbog velike količine otrovnih herbicida.

Prema Greenpeaceu, Poljska služi kao ulazna točka za genetski modificiranu soju na teritorij Europske unije. Mesne industrije u Poljskoj, koje sojom hrane svinje i perad, izvoze meso u druge zemlje Unije i tako građane izlažu zdravstvenim rizicima, navodi Greenpeace.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙