FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sutra početak pregovora SCG s EU o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju

BEOGRAD,6. studenoga(Hina) - Državna zajednica Srbije i Crne Gore irepublike njezine članice u ponedjeljak i stvarno počinju pregovore sEuropskom unijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, koji suna službenoj razini otvoreni 10. listopada.
BEOGRAD,6. studenoga(Hina) - Državna zajednica Srbije i Crne Gore i republike njezine članice u ponedjeljak i stvarno počinju pregovore s Europskom unijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, koji su na službenoj razini otvoreni 10. listopada.

Pregovori će početi u Beogradu sastankom pregovaračkog tima Europske komisije, kojega predvodi Reinhard Priebe i pregovaračkog tima SCG, na čijem je čelu ministar vanjskih poslova državne zajednice Vuk Drašković.

Osim Draškovića, u pregovaračkom timu SCG su i ministar za ljudska i manjinska prava SCG Rasim Ljajić te šefovi pregovaračkih timova dviju republika, potpredsjednik srbijanske vlade Miroljub Labus i crnogorski ministar vanjskih poslova Miodrag Vlahović.

Glavne teme sastanka, kako je najavljeno, bit će preambula Sporazuma i opća politička načela, regionalna suradnja i drugi oblici suradnje.

Razgovori Priebea i dužnosnika SCG bit će nastavljeni i u utorak, u okviru stalnog dijaloga. Glavna tema tih razgovora, koje će predvoditi ministar Ljajić, bit će suradnja s Haškim sudom.

SCG u pregovore s EU ulazi s tri pregovaračka tima, jedan na razini državne zajednice i po jedan iz svake republike članice. Opći okvir Sporazuma o kojem se pregovara je jedinstven, ali se prilagođava po mjeri svake republike uzimajući u obzir njene specifičnosti. Taj opći dio predviđa konkretan doprinos regionalnoj suradnji i regulira političke, gospodarske i trgovinske odnose među ugovornim stranama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙