FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrijska zaklada poduprijet će opere u istočnoj Europi

BEČ, 5. prosinca 2005. (Hina/DPA) - Austrijska zaklada "Central &Eastern European Musiktheater" u sljedeće će tri godine poduprijetoperne kuće u istočnoj Europi sa ciljem da se institucije kultureizvan današnje Europske unije pomognu kroz koprodukcije i stipendije,najavili su pokretači te inicijative u ponedjeljak u Beču.
BEČ, 5. prosinca 2005. (Hina/DPA) - Austrijska zaklada "Central & Eastern European Musiktheater" u sljedeće će tri godine poduprijet operne kuće u istočnoj Europi sa ciljem da se institucije kulture izvan današnje Europske unije pomognu kroz koprodukcije i stipendije, najavili su pokretači te inicijative u ponedjeljak u Beču.

Zakladu su pokrenuli ravnatelj državne opere u Beču Ioan Holender i austrijski državni tajnik za kulturu i medije Franz Morak. Financijska sredstva za zakladu osigurali su Deutschen Bank, s oko 900.000 eura, i država Austrija, 660.000 eura.

Ovom se inicijativom ne želi trenutno zadovoljiti potrebe nego ustrajno i dugoročno raditi na pomoći, objasnio je Wilfried Amanshauser iz bečke filijale Deutsche Bank. Za primatelje potpore izabrano je devet opernih kuća u Hrvatskoj, Rumunjskoj, Moldaviji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Bugarskoj, Albaniji i Srbiji i Crnoj Gori.

"Tamo sada postoji tržišno gospodarstvo, kapitalizam i sve što vam treba, jedino što se umjetnost i kultura više ne plaćaju", protumačio je angažman zaklade Holender, koji je i sam rođen u Temišvaru.

Zaklada je, kako bi se zadovoljile potrebe opernih kuća u jugoistočnoj Europi, pokrenula četiri različita programa; program za potporu mladim pjevačima, program povećanja razmjene iskustva studenata i diplomaca glazbenih akademija u zapadnoj Europi s opernim kućama partnerima programa, program jačanja suradnje između opernih kuća, te ciljano sponzoriranje prilozima ili savjetovanjem, navodi se na internet stranicama zaklade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙