FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

50. godišnjica ponovnog otvaranja Bečke državne opere

BEČ, 6. studenog 2005. (Hina) - Pedeseta obljetnica ponovnog otvaranjaBečke državne opere obilježena je u subotu navečer velikim svečanimkoncertom i otvaranjem muzeja opere.
BEČ, 6. studenog 2005. (Hina) - Pedeseta obljetnica ponovnog otvaranja Bečke državne opere obilježena je u subotu navečer velikim svečanim koncertom i otvaranjem muzeja opere.

Uz bečke filharmoničare nastupili su brojni operni umjetnici od Placida Dominga do Agnes Baltza, te pet dirigenata, među kojima su bili Seiji Ozawa i Zubin Mehta.

Na programu su bili dijelovi šest opera (Fidelia, Don Giovannia, Aide, Kavalira s ružom, Nirnberških majstora pjevača i Žena bez sjene) koje su bile na programu tijekom mjeseca studenog 1955. godine, kada je ponovno otvorena Bečka državna opera.

Počasni gosti večeri bili su operni pjevači koji su nastupili prije 50 godina, a uz ostale bila je i hrvatska operna pjevačica Sena Jurinac koja je tada nastupila u ulozi Done Elvire u Don Giovanniju, kojim je tada ravnao Karl Boehm.

Austrijski predsjednik Heinz Fischer čestitao je Operi jubilej i podsjetio na njezinu "veliku povijesno-kulturnu važnost", dodajući da je "5. studenog 1955. bio važan datum za umjetnost i za Austriju".

Za austrijskog saveznog kancelara Wolfganga Scuessela taj je datum iz austrijske povijesti, kako je rekao, bio izraz austrijskog identiteta što uostalom i predstavlja Bečka državna opera.

Ta prestižna operna kuća je 5. studenog 1995. ponovno otvorena nakon desetogodišnje obnove. Operu je potkraj 2. svjetskog rata, u ožujku 1945., pogodila bomba koja je izazvala požar. Bečani su je unatoč neimaštini predano obnavljali, a otvorena je Fideliom Ludwiga van Beethovena.

"Bečka državna opera bila je ponovno prva adresa glede kulture i umjetnosti", naglasio je njezin direktor Ioan Holender.

U povodu 50. godišnjice bečke Opere otvoren je i Muzej Bečke državne opere u kojemu je prikazana povijest Opere od 1955. do danas. Predstavljena je i knjiga Lea Mazakarinia pod naslovom "Bečka državna opera 50. godina našeg života".

Trg ispred Opere pretvoren je u subotu navečer u glazbenu dvoranu pod vedrim nebom gdje su tisuće Bečana i gostiju mogli gledati prijenos svečanoga koncerta, a bili su ponuđeni i čajem i kobasicama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙