FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Lucia di Lammermoor" nova opera osječkog HNK

OSIJEK, 8. studenog 2005.(Hina) - Tragična opera "Lucia di Lammermoor"Gaetana Donizzetija u režiji Krešimira Dolenčića prva je ovosezonskaglazbena praizvedba osječkoga Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), a narasporedu je u četvrtak, 10. studenog.
OSIJEK, 8. studenog 2005.(Hina) - Tragična opera "Lucia di Lammermoor" Gaetana Donizzetija u režiji Krešimira Dolenčića prva je ovosezonska glazbena praizvedba osječkoga Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), a na rasporedu je u četvrtak, 10. studenog.

Intendant HNK Željko Čagalj podsjetio je danas na konferenciji za novinare kako ta kazališna kuća već 83 godine izvodi Donizettijeva djela. Njegova je opera prvi put izvedena 1873. u tadašnjem njemačkom glazbenom teatru, a zadnji put u HNK 1973.

Redatelj Dolenčić kazao je kako radnju opere, koja se zbiva u Škotskoj 1669., prate "snažno dramsko tkivo i melodijska linija" te bogato napisani karakteri, za utjelovljenje kojih je potreban "snažan glazbeni i dramski naboj".

Riječ je o operi koja se pamti po velikim ansamblima i velikim arijama, u kojoj pjevači moraju biti i dobri glumci, ocijenio je Dolenčić.

U ulozi Lucije na praizvedbi će, prvi put u HNK, nastupiti gošća iz Makedonije Ana Durlovski, a u predstavi, uz ine, sudjeluju Vlaho Ljutić, Berislav Puškarić, Miljenko Đuran i Predrag Stojić.

Dirigent je Mladen Tutavac, scenograf Andrej Rehak i kostimografkinja Ana Gecan-Savić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙