FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U osječkom HNK-u premijera opere "Lucia di Lammermoor"

OSIJEK,10. studenoga 2005(Hina) - U osječkom Hrvatskom narodnomkazalištu (HNK) večeras je izvedena prva ovosezonska operna premijera,tragična opera u tri čina talijanskog skladatelja Gaetana Donizettia(1797.-1848.), "Lucia di Lammermoor", u režiji Krešimira Dolenčića.
OSIJEK,10. studenoga 2005(Hina) - U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) večeras je izvedena prva ovosezonska operna premijera, tragična opera u tri čina talijanskog skladatelja Gaetana Donizettia (1797.-1848.), "Lucia di Lammermoor", u režiji Krešimira Dolenčića.

Libreto opere nastao je na temelju romana "Lammermoorska nevjesta", sir Waltera Scotta, a radnja se zbiva u Škotskoj godine 1669.

Ova Donizettieva romantička opera u Osijeku je prvi put izvedena godine 1873., u tadašnjem njemačkom glazbenom teatru, a u osječkom HNK-u uprizorena je u dva navrata - 1953. i 1972. godine.

Inače, Donizettieve opere u osječkom HNK-u izvode se od 1923. godine, kada je praizvedena opera "Ljubavni napitak".

Redatelj Dolenčić naglasio je kako je riječ o operi koja se "pamti po velikim arijama i bogato napisanim karakterima, za utjelovljenje kojih je potreban snažan glazbeni i dramski naboj. Radnju opere prate snažno dramsko tkivo i melodijska linija, a riječ je o djelu u kojem pjevači moraju biti i dobri glumci", ističe Dolenčić.

U ulozi Lucie na večerašnjoj premijeri "Lucie di Lammermoor", po prvi puta u osječkom HNK-u nastupila je gošća iz Makedonije Ana Durlovski, koja je s tom ulogom debitirala na sceni Makedonskog narodnog teatra u Skoplju.

U predstavi su, uz stale, nastupili Vlaho Ljutić, Berislav Puškarić, Miljenko Đuran i Predrag Stojić.

Dirigent predstave je Mladen Tutavac, scenografiju je izradio Andrej Rehak, a autorica kostimografije je Ana Gecan-Savić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙