FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za ponedjeljak, 5. prosinca

ZAGREB, 5. prosinca 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zaponedjeljak, 5. prosinca.
ZAGREB, 5. prosinca 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za ponedjeljak, 5. prosinca.

SISAK - Na rijeci Savi u Sisku bit će pušten u rad novi navoz za brodove, jedini takav na hrvatskim unutarnjim vodama. U njegovu je igradnju država uložila 20 milijuna kuna. Na novom navozu obavljat će se tehnički nadzor i remont brodova unutarnje plovidbe i graditi novi plovni objekti. Navoz će, kako je najavljeno, na prigodnoj svečanosti otvoriti ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta koji će prije toga sudjelovati na radnom sastanku u sisačkoj Gradskoj vijećnici. Razgovarat će se o planovima razvoja Lučke uprave Sisak te gospodarskim planovima razvoja Siska i Sisačko-moslavačke županije. (sastanak u Gradskoj vijećnici u 12 sati, izjave za novinare predviđene su za 13,30 sati, otvaranje navoza, Galdovačka 2, u 14 sati) .

ZAGREB - Krediti banaka u Hrvatskoj u listopadu su zabilježili rekordan ovogodišnji mjesečni rast od 3,2 milijarde kuna, tako da su na kraju tog mjeseca ukupni krediti banaka svim sektorima iznosili 150,8 milijardi kuna, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke. U tome su krediti stanovništvu zastupljeni sa 50,4 posto, a trgovačkim društvima sa 39,2 posto, a ostatak otpada na središnju i lokalnu državu, bankarske i nebankarske institucije. Time se ubrzava trend snažnog rasta kredita banaka u Hrvatskoj, o čemu govore i podaci da su na godišnjoj razini, u odnosu na listopad 2004., ukupni krediti banaka povećani za 26,6 milijardi kuna, što predstavlja godišnju stopu porasta od 21,4 posto. Pritom su krediti stanovništvu zabilježili nominalnu godišnju stopu rasta od 23 posto, a trgovačkim društvima 15,6 posto.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu u Hrvatskoj za rujan iznosila je 24,71 kuna, što je u odnosu na kolovoz više za 2,5 posto, a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 8 posto, objavio ja Državni zavod za statistiku. U rujnu su bila 174 radna sata, što je 8 sati manje nego u kolovozu. Po pojedinim djelatnostima, najveća prosječna neto satnica za kolovoz od 44,44 kune isplaćena je u zračnom prometu, a najniža, 12,91 kuna, u štavljenju i obradi kože.

ZAGREB - U hrvatskom je Jadranu u deset mjeseci ostvareno 447 kružnih putovanja stranih brodova, što je 11,2 posto više nego u istim mjesecima prošle godine, a na tim je brodovima bilo 19,3 posto više putnika ili njih 500.208, objavio je Državni zavod za statistiku. Putnici koji su na taj način ušli u Hrvatsku ukupno su ostvarili 649 dana boravka, što je 27,5 posto više nego u deset mjeseci 2004. Prosječno je na tim brodovima bilo nešto malo više od 1.100 putnika. S obzirom na luke u koje su strani brodovi ušli prvi put u hrvatsko teritorijalno more većina od ukupnih desetomjesečnih putovanja kružnih stranih brodova u Hrvatskoj ili 429 ostvarena je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Devet takvih putovanja zabilježeno je u Šibensko-kninskoj županiji, sedam u Zadarskoj, a dva u Primorsko-goranskoj županiji.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808-680

fax: 01 4808-821

mail: gospodarstvo@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙