FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Čobanković s uzgajivačima hrvatskog posavca

ZAGREB, 3. prosinca 2005. (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva ivodnoga gospodarstva Petar Čobanković danas je u Ljubljanici usisačkoj Posavini posjetio obiteljska gospodarstva koja uzgajajuautohtonu pasminu konja - hrvatskog posavca, te je o unapređenjuuzgoja i očuvanju te pasmine razgovarao s predsjednicima udrugauzgajivača u Martinskoj Vesi Desnoj.
ZAGREB, 3. prosinca 2005. (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković danas je u Ljubljanici u sisačkoj Posavini posjetio obiteljska gospodarstva koja uzgajaju autohtonu pasminu konja - hrvatskog posavca, te je o unapređenju uzgoja i očuvanju te pasmine razgovarao s predsjednicima udruga uzgajivača u Martinskoj Vesi Desnoj.

Predstavnici udruga uzgajivača rekli su ministru da je svrha Središnjeg saveza uzgajivača hrvatskog posavca, čije je sjedište u Martinskoj Vesi Desnoj, očuvati te konje kao čistu, izvornu pasminu.

Uzgajivači žele očuvati genetsku raznolikost unutar pasmine, te, s obzirom na to da je riječ o radnoj pasmini konja, i njihovu radnu sposobnost kako bi i dalje bili dobri za vožnju, vuču i teške poslove, te za jahanje. Također će se promicati korištenje hrvatskog posavca u zaprežnom sportu i eko-turizmu.

Zbog tehnološkog razvoja, hrvatski posavac ne služi više kao radna snaga i uzgaja se radi proizvodnje mesa. Središnji savez promicat će uzgoj te pasmine i radi ekološke proizvodnje hrane u sustavu održive poljoprivrede i tradicijskoga gospodarenja.

Ministar Čobanković podupro je nastojanja Središnjeg saveza uzgajivača hrvatskoga posavca da osmisli programe koji će pridonijeti da se očuva uzgoj te pasmine.

"Razgovarali smo o pitanju direktnih poticaja uzgoju ove pasmine konja, ali i o novim oblicima jačanja potpora uzgajivačima kroz programe ruralnog razvoja", rekao je nakon razgovora ministar Čobanković.

Pozvao je uzgajivače i predsjednike udruga uzgajivača hrvatskog posavca da izrade kvalitetne programe razvoja sela koje će Ministarstvo poduprijeti.

U nastavku posjeta Sisačko-moslavačkoj županiji ministar Čobanković sa suradnicima sudjelovao je na proširenoj sjednici predsjedništva Županijske organizacije HDZ-a na kojoj se raspravljalo o razvoju poljoprivrede i vodoopskrbe na tom području.

Na konferenciji za novinstvo ministar Čobanković je istaknuo da je predstavnicima općina i gradova u toj županiji, u kojoj HDZ ima vlast, predstavio mjere i mogućnosti razvoja poljoprivrede koje nudi Ministarstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙