FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prodavači božićnih drvaca morat će se upisati u upisnike

ZAGREB,7. studenoga(Hina) - Kaznu od 35 tisuća do čak sto tisuća kunamogla bi platiti pravna osoba za koju se utvrdi da proizvodi i trgujebožićnim drvcima, bez da je upisana u upisnik, predviđa to prijedlogzakona o šumskom reprodukcijskom materijalu.
ZAGREB,7. studenoga(Hina) - Kaznu od 35 tisuća do čak sto tisuća kuna mogla bi platiti pravna osoba za koju se utvrdi da proizvodi i trguje božićnim drvcima, bez da je upisana u upisnik, predviđa to prijedlog zakona o šumskom reprodukcijskom materijalu.

Taj prijedlog, naime, obvezuje one koji se bave proizvodnjom i prometom božićnih drvaca da moraju biti upisani u upisnike.

Za gore spomenuti prekršaj fizička bi osoba mogla platiti između tri tisuće i osam tisuća kuna, a odgovorna osoba u pravnoj osobi između tri i pol tisuće i 15 tisuća kuna.

Zakon, o čijem će prijedlogu uskoro odlučivati Hrvatski sabor, primjenjivao bi se od 1. siječnja 2007.

Proizvodnju božićnih drvaca evidentiralo bi Ministarstvo poljoprivrede i pritom, među inim, bilježilo podatke o površini na kojoj se drvca uzgajaju, njihovu vrstu i uzrast, podrijetlo sadnog materijala i ukupnu proizvedenu količinu drvaca.

Proizvoditi i prometovati božićnim drvcima mogle bi samo pravne i fizičke osobe upisane u Upisnik dobavljača koji bi vodili uredi državne uprave u županijama i Gradu Zagrebu nadležni za šumarstvo.

Zakon ne navodi uvjete koje će pravne i fizičke osobe morati zadovoljiti za upis u Upisnik, nego to ostavlja ministru poljoprivrede.

Predloženi zakon donosi još novina - predviđa ustanovljavanje sjemenske štedionice i genetske banke šumskog drveća u Šumarskom institutu u Jastrebarskom, a sve u cilju da se spriječi manjak reprodukcijskog materijala potrebnog za obnovu šuma i očuva genetska raznolikost šumskog drveća.

U Hrvatskoj se godišnje skupi oko 2.200 tona šumskoga sjemena, a u rasadnicima se proizvodi 28 do 35 milijuna šumskih sadnica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙